Acrylamide voor zwangeren niet zonder risico

Array

Tijdens de zwangerschap eten van voedsel met een hoog acrylamide gehalte heeft baby’s met lager geboortegewicht en kleinere hoofdomtrek tot gevolg. De verschillen tussen pasgeborenen van moeders die voedingsingredienten met hoge concentraties acrylamide tot zich namen en de vrouwen die via hun voeding lage doses acrylamide innamen , liepen in de onderzochte groep op 132 gr. en 0,33 cm omvang van het hoofd van de baby.

Zwangeren die veel voedingsingredienten met acrylamide consumeren krijgen baby’s met lager geboortegewicht

Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van pasgeborenen in combinatie met het eetgedrag van 1.100 zwangere vrouwen uit Denemarken, Engeland, Griekenland, Noorwegen en Spanje en waarvan de resultaten zijn eind oktober 2012 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Health Perspectives*.
Het onderzoek, onder leiding van het Centrum voor Onderzoek in Milieu-epidemiologie (Creal) uit Barcelona (Spanje) en de Universiteit van Stockholm (Zweden), toont dat het hoogste niveau van acrylamide werden vastgesteld in navelstrengbloed van pasgeborenen in Engeland, de laagste in Denemarken.

Acrylamide
Acrylamide is een stof die wordt gevormd in voedingsmiddelen met een hoog-koolhydraat gehalte en wordt geconsumeerd via gebakken aardappelen, chips, koekjes, ontbijtgranen en koffie. Tijdens frituren, braden, roosteren en bakken neemt het percentage ervan toe, evenals bij langdurigere bereiding of bij hogere temperaturen.
Het is bekend dat acrylamide de placenta passeert en dus gezondheidsrisico’s voor het ongeboren kind oplevert. Het gebruik van geavanceerde biomedische technieken maakte het mogelijk acrylamide te meten in de navelstreng van pasgeboren baby’s bloed. Dit verschafte de onderzoekers informatie over de niveaus van acrylamide blootstelling tijdens de laatste maanden van de zwangerschap

Maastricht
De studie maakt deel uit van NewGeneris, een geïntegreerd project binnen het 6e Kaderprogramma van de Europese Unie, in het kader van ‘Voedselkwaliteit en -veiligheid’. NewGeneris (www.newgeniris.org) onderzoekt door middel van specialistische methodes of chemische blootstelling via het dieet van de moeder tijdens de zwangerschap in relatie staat tot een verhoogd risico op kanker en aandoeningen van het immuunsysteem bij hun kinderen, waarbij ook algemenere kenmerken zoals geboortegewicht worden meegenomen.
In totaal zijn er 22 onderzoekscentra in Europa bij het NewGeneris project betrokken.

NewGeneris wordt gecoördineerd door prof.dr. Jos Kleinjans van de vakgroep Toxicogenomics van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. Kleinjans: “De hoge niveaus van acrylamide bij veel vrouwen in deze studie worden ongetwijfeld veroorzaakt door hun eetgedrag. De studie schatte de inname van acrylamide houdende voedingsproducten met behulp van voedingsenquêtes en analyseerde vervolgens de gehaltes van acrylamide in het navelstrengbloed . Het geschatte effect van hoge blootstelling aan acrylamide is vergelijkbaar met het bekende nadelige effect van roken op geboortegewicht.”

Implicaties
De implicaties van de bevindingen voor de volksgezondheid zijn aanzienlijk. Onderzoeker en eerste auteur van het artikel, dr. Marie Pedersen: “Verminderd geboortegewicht, in het bijzonder een laag geboortegewicht, houdt verband met tal van nadelige effecten op de gezondheid vroeg of later in het leven, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Bovendien leidt verminderde hoofdomtrek bij de geboorte tot een vertraagde neurologische ontwikkeling.”

De in Environmental Health Perspectives gepubliceerde onderzoeksresultaten onderstrepen de wereldwijde bezorgdheid over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van blootstelling aan acrylamide. Het is de eerste studie die het verband tussen acrylamide-blootstelling tijdens de zwangerschap en geboorte onderzoekt.

* Birth Weight, Head Circumference, and Prenatal Exposure to Acrylamide from Maternal Diet: The European Prospective Mother-Child Study (NewGeneris). In: Environmental Health Perspectives. Door: Marie Pedersen, Hans von Stedingk, Maria Botsivali, Silvia Agramunt, Jan Alexander, Gunnar
Brunborg, Leda Chatzi, Sarah Fleming, Eleni Fthenou, Berit Granum, Kristine B Gutzkow, Laura J Hardie, Lisbeth E Knudsen, Soterios A Kyrtopoulos, Michelle A Mendez, Domenico F Merlo, Jeanette K Nielsen, Per Rydberg, Dan Segerbaeck, Jordi Sunyer, John Wright, Margareta Toernqvist, Jos C
Kleinjans and Manolis Kogevinas.

Titel: Acrylamide voor zwangeren niet zonder risico
Publicatiedatum: 23-10-2012
Bron: TOX
Auteur: SdC

bron: AZM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen