De darm ‘plakken’ na verwijderen tumor

Array

Afbreekbaar weefsel moet herstel bevorderen en lekkage voorkomen
Artsen en wetenschappers van het Maastricht UMC+ werken mee aan de ontwikkeling van een nieuwe techniek om naadlekkage te voorkomen na chirurgische verwijdering van een darmtumor. Er wordt een stukje weefsel, een zogenoemde anastomotic fleece, aan de buitenkant van de darm aangebracht dat de darm moet laten herstellen. Het ingebrachte weefsel hoeft niet verwijderd te worden; het lost in het lichaam op. Brussel heeft het onderzoek naar deze techniek een subsidie van bijna drie miljoen euro toegekend.

Darmkanker komt vaak voor. Het is de op een na meest voorkomende vorm van kanker, en de op twee na meest voorkomende doodsoorzaak in Europa. Op zeventigjarige leeftijd heeft meer dan de helft van de bevolking in enige mate darmkanker ontwikkeld, varierend van een goedaardig poliepje tot een agressieve vorm van darmkanker. Behandeling bestaat doorgaans uit operatieve verwijdering van het aangetaste stuk darm, waarbij de twee darmuiteinden weer aan elkaar gehecht worden. Daarbij is een gevreesd risico dat er naadlekkage optreedt. Bij zo’n 10 procent van de geopereerde patienten is dat daadwerkelijk het geval. Een naadlekkage heeft verstrekkende gevolgen: patienten ontwikkelen een ernstige infectie, waarbij een heroperatie uitgevoerd moet worden en de oncologische prognose verslechtert. Veelal is ook een IC-opname en een langer verblijf in het ziekenhuis nodig, hetgeen gemiddeld een extra kostenpost van 60.000 euro per patient betekent.

Het voorkomen van lekkage met een ingebracht stukje afbreekbaar weefsel wordt als een veelbelovende preventieve maatregel gezien. Het weefsel, een dun vliesje, wordt tijdens de operatie over de darmnaad heen gelegd. Aan dit vliesje kunnen vervolgens stoffen toegevoegd worden, die de naadgenezing bevorderen.
Doel is gedurende de eerste weken na de chirurgische ingreep, de kritieke periode, de darmwand te laten herstellen en daardoor lekkage te voorkomen. Het ingebrachte weefsel wordt biologisch afgebroken en door het lichaam opgenomen.

Het project dat is opgezet om een vermindering van het aantal naadlekkages te bereiken, heet AnastomoSEAL. Daarin werken dertig wetenschappers en chirurgen uit vijf verschillende landen samen. Namens het Maastricht UMC+ zijn chirurg Nicole Bouvy en arts-onderzoeker Kevin van Barneveld van onderzoeksinstelling NUTRIM bij het project betrokken.

De Europese Unie subsidieert het onderzoek met 2,7 miljoen euro. Daarvan gaat 465.000 euro naar Maastricht.

bron: Maastricht UMC+

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen