Ggz-kliniek U-center toont positieve behandelresultaten

Array

Effect van therapie bij meer dan driekwart van patienten gemeten
Patienten die tussen januari en december 2011 bij breedspectrumkliniek U-center verbleven, toonden na behandeling aanzienlijke verbeteringen. Dat blijkt uit de ROM-metingen die de kliniek bij 326 patienten liet uitvoeren door de universiteit van Maastricht. De gemiddelde mate van depressie verschuift van ‘matig ernstig’ naar ‘minimaal’, een groot effect. In totaal werden vorig jaar 379 patienten bij U-center behandeld.

Patienten (148 mannen en 178 vrouwen) vulden aan het begin en aan het einde van de behandeling twee vragenlijsten in. Om hun voortgang te meten, is gebruik gemaakt van de BDI-II (Beck Depression Inventory), een lijst die de mate van depressie meet, en de BSI (Brief Symptom Inventory). Deze vragenlijst inventariseert somatische klachten, cognitieve problemen, interpersoonlijke gevoeligheid, depressieve stemming, angst, hostiliteit, fobische angst, paranoïde gedachten en psychoticisme. Ingrid Weijnen, Directeur Behandeling bij U-center: “Bij het merendeel van de patienten zijn de klachten enorm afgenomen in de periode dat ze bij ons zijn opgenomen. Zowel op de BDI-II als op de BSI zijn significante vooruitgangen te zien.” Het groepsgemiddelde verschuift bij de BDI-II van ‘matig ernstig’ depressief naar ‘minimaal tot niet’ depressief. Op de BSI schuift het groepsgemiddelde van pathologisch naar gezond.

Mannen/vrouwen
De ROM-cijfers laten zien dat 73 procent van de patienten bij U-center minstens één norm is verschoven in positieve richting (BDI-II). Voor de BSI (algemene mate van psychopathologie) geldt dat 72 procent van de mannelijke patienten een verbetering laat zien. Bij de vrouwen is dit 62 procent. “Een duidelijke verklaring hiervoor hebben we niet, behalve dat het klachtenniveau bij aanvang van de behandeling bij vrouwen gemiddeld hoger ligt dan bij mannen, maar zij profiteren wel evenveel van de behandeling.

Resultaat meten
Eind 2014 moeten alle ggz-instellingen het effect van hun behandelingen bij 50 procent van hun patienten gemeten hebben. U-center loopt hier met 86% meetresultaten ver op vooruit. “Door inzicht te geven in wat we doen en wat hiervan het resultaat is, zijn we in staat onze werkwijze te optimaliseren en zo mensen met psychische klachten nog beter te helpen”, zegt Weijnen.

Over U-center
U-center is de eerste en enige private kliniek in Nederland voor professionele behandeling én ambulante behandeling van mensen met een depressie, verslaving (alcohol, drugs, medicatie, gokken),angst, burn-out en/of trauma. De veelal BIG-geregistreerde staf van U-center biedt een breed scala aan korte maar intensieve behandelingen. De samenwerking met de faculteiten Psychology and Neuroscience en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht levert U-center de nieuwste internationale wetenschappelijke inzichten. De ligging van de accommodatie– in het Zuid-Limburgse heuvelland – garandeert herstel bevorderende rust en de vereiste privacy. Maar ook de prettige locatie centraal gelegen in Driebergen maakt de ambulante en e-health hulp laagdrempelig toegankelijk. Kijk voor meer informatie op www.u-center.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen