Kwaliteit zorg particuliere klinieken steeds beter

Array

Het aantal behandelingen in particuliere klinieken is in 2011 gestegen ten opzichte van 2010. De zorg die ze leveren wordt gemiddeld steeds beter. Er zijn echter nog steeds een aantal specifieke risico’s, onder andere op het gebied van infectiepreventie en de zorgzwaarte van patienten. Dat blijkt uit de vierde jaarlijkse rapportage van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de prestaties van particuliere klinieken.

Particuliere klinieken is de verzamelnaam voor zelfstandige behandelcentra en privéklinieken. In het onderzoek van de IGZ zijn in totaal 269 klinieken betrokken.

Groei
In 2011 behandelden particuliere klinieken een half miljoen patienten die bijna driekwart miljoen behandelingen ondergingen. Het aantal behandelingen en de zorgzwaarte van de behandelde patienten is in 2011 opnieuw gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal klinieken dat kinderen beneden de 18 jaar behandelt is gestegen en er zijn ook meer kinderen behandeld, het behandelaanbod aan kinderen is wel zeer divers. Het aantal particuliere klinieken groeit weliswaar nog licht, maar deze groei zit vooral in de toename van het aantal locaties, waarmee grotere organisaties ontstaan. Dertig organisaties hebben intussen vijf of meer vestigingen.

Ontwikkeling van normen
Particuliere klinieken vallen net als de ziekenhuizen onder de Kwaliteitswet zorginstellingen. Voor particuliere klinieken gelden dan ook dezelfde veldnormen en richtlijnen. In particuliere klinieken zijn er ook nog andere risico’s dan in ziekenhuizen. Dat heeft te maken met andersoortige zorg die wordt geleverd, zoals bijvoorbeeld laser- en lichttherapie waarvoor geen richtlijnen zijn. Het heeft ook te maken met de soms kleinere omvang van deze klinieken. Daarom zijn er aanvullende normen nodig. De IGZ constateert dat deze normontwikkeling op gang komt.

Artsen met een buitenlandse opleiding
In 52 klinieken zijn in totaal 100 artsen met een buitenlandse opleiding werkzaam die soms medische eindverantwoordelijkheid dragen. Bij de behandeling dienen de Nederlandse richtlijnen en normen te worden nageleefd. Basisartsen blijken een belangrijke rol te spelen en veel verantwoordelijkheid te hebben in particuliere klinieken. Het veld is bezig hier aanvullende normen voor te ontwikkelen.

Vervolg
Op basis van een risicoselectie zal de inspectie in de eerste helft van 2013 minimaal twintig klinieken bezoeken en als dat nodig is neemt de IGZ maatregelen.


Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen