Farmabedrijven leven regels na, toch kritiek van Inspectie

Array
Farmaceutische bedrijven houden zich goed aan de strenge regels die gelden rond nascholingsbijeenkomsten voor artsen. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag publiceert.

Des te merkwaardiger is het, dat het Inspectierapport een sfeer ademt alsof zaken niet door de beugel kunnen. Het lijkt erop dat de Inspectie teleurgesteld is over de resultaten, aldus Nefarma. Daarmee laadt ze de verdenking op zich een negatief beeld te willen neerzetten in plaats van een afgewogen oordeel te vellen op basis van de feiten.

 
Het onderzoek bestond uit een serie onaangekondigde bezoeken aan nascholingsbijeenkomsten voor medisch specialisten, die mede gefinancierd waren door farmaceutische bedrijven. In negen van de tien onderzochte gevallen betitelt de Inspectie de naleving als ‘overwegend voldoende’. Een kritiekpunt van de IGZ is het niet dragen van een badge met de bedrijfsnaam door medewerkers van de betrokken farmaceutische bedrijven. Verder constateerde de IGZ in één geval dat een cadeautje  (volgens het rapport ‘van beperkte waarde’) onvoldoende relevant was voor de praktijkvoering van de arts.
De reden voor de negatieve beoordeling van één bijeenkomst was het feit dat aan het wetenschappelijk deel van de dag een rondvaart door de grachten van Utrecht was gekoppeld. Daarmee kreeg naar het oordeel van de Inspectie de bijeenkomst als totaliteit te zeer het karakter van ontspanning, ook al was voor de rest sprake van een deugdelijk wetenschappelijk inhoudelijk programma.
Het feit dat bedrijven zich aan de regels houden, is geen reden tot tevredenheid, oordeelt de Inspectie. Zo wil ze de regels aanscherpen met betrekking tot het maximumbedrag dat een bedrijf per deelnemer mag bijdragen. Dat bedrag zou afhankelijk moeten zijn van de duur van de nascholingsbijeenkomst. Ook moeten wetenschappers aan het begin van iedere inleiding expliciet maken of zij banden hebben met farmaceutische bedrijven. De Inspectie wil ook strenger gaan beoordelen of de vergaderaccommodaties voor nascholing niet te luxe zijn.

Nefarma stelt met tevredenheid vast dat bedrijven zich aan de afgesproken regels houden. Daarom is de brancheorganisatie hogelijk verbaasd over de conclusie dat de regels aangepast moeten worden. Ook het feit dat de IGZ zich meent te moeten inlaten met een beoordeling van een hotelzaaltje leidt in de farmasector tot gefronste wenkbrauwen. Je kunt je afvragen, aldus Nefarma, of de Inspectie in het kader van haar taak de kwaliteit van de zorg in Nederland te waarborgen, hieraan prioriteit moet geven, zeker gezien haar beperkte personele capaciteit.

Met het onderzoek wilde de Inspectie bekijken of bij de nascholing van medisch specialisten waarbij farmaceutische bedrijven zijn betrokken, de bestaande regels worden gerespecteerd. In 16 procent van de 10.000 nascholingen is sprake van een financiele ondersteuning door één of meer farmaceutische bedrijven. Een financiele bijdrage is toegestaan, maar aan de inhoud van de nascholing worden strenge eisen gesteld. Zo mag er geen promotie worden gemaakt voor specifieke producten en mogen geen merknamen worden genoemd.

Bron: Nefarma
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen