Kroonprins opent Sarcoïdose centrum

Prins Willem-Alexander heeft woensdag 31 oktober in Rotterdam het startsein gegeven voor het Sarcoïdose centrum. Hij deed dit door het logo te onthullen.

Ontstekingen
Sarcoïdose veroorzaakt bij sommige patienten ernstige ontstekingen in de organen en weefsels. Hierbij worden grote hoeveelheden witte bloedcellen gemaakt, die zich ophopen in bijvoorbeeld de longen, lymfeklieren en gewrichten. Soms gebeurt dit zelfs in het hart of het zenuwstelsel.

Hele mens
Kenmerkende klacht van deze patienten is gebrek aan energie. “Dit is een ziekte die de hele mens raakt”, zei longarts dr. Marlies Wijsenbeek tijdens het openingssymposium in het Erasmus MC. “Sarcoïdose gaat vaak gepaard met afwijkingen aan de huid, gewrichtsaandoeningen en oogklachten. Het is daarom belangrijk dat alle relevante specialismen betrokken zijn bij de behandeling.”

Cheque
Het Erasmus MC behandelt zo’n achthonderd patienten met sarcoïdose. De oprichting van het expertisecentrum is ook van belang voor het wetenschappelijk onderzoek naar deze complexe ziekte. Om dit te onderstrepen, reikte de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland een cheque ter grootte van EUR 1.810 uit aan wetenschapper Lieke Kamphuis. Zij gaat onderzoeken of vermoeidheid bij sarcoïdose zichtbaar te maken is. RTV Rijnmond interviewde haar.

bron: Erasmus Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen