Grootschalige rampenoefening in Nijmegen succesvol verlopen

Array

Defensie, het UMC St Radboud, het Canisius-Wilhemina Ziekenhuis (CWZ) en de Sint Maartenskliniek hebben op zaterdag 10 november een zeer geslaagde rampenoefening uitgevoerd. Centraal stond het beheersen van een ramp, het registeren en terugvinden van slachtoffers en de familieopvang.

Het rampscenario ging van start op het terrein Heumensoord, waar een publieke manifestatie werd nagespeeld. Door een schietincident vielen hierbij ruim 100 licht- en zwaargewonde nepslachtoffers. Allereerst was het de beurt aan de geneeskundige compagnie van Defensie die naar de oefenplaats toesnelde om de eerste opvang van gewonden te verzorgen. Zij beoordeelden de slachtoffers op ernst van de situatie en deden de eerste medische verzorging. Vervolgens werden de nepslachtoffers in legerambulances vervoerd naar de drie Nijmeegse ziekenhuizen.

In het UMC St Radboud, de Sint Maartenskliniek en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis stonden hulpverleners klaar om spoedeisende en acute zorg te verlenen en de slachtoffers te registreren. Tegelijkertijd arriveerden nepfamilieleden die herenigd wilden worden met hun gewonde naaste.
Deze taak was toebedeeld aan de teams van de familieopvang. Per ziekenhuis werd ook een speciaal beleidsteam ingesteld om de ramp te coördineren. Medewerkers van de gemeente Nijmegen en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zaten in een zogenaamde `responscel’: zij leverden telefonisch input en speelden diverse rollen, waaronder die van ambulancediensten, pers en politie.

Leerzaam
Defensie en de drie ziekenhuizen kijken terug op een zeer geslaagde oefening. Oefenleider Karin van den Berg namens de ziekenhuizen: “Het is erg bijzonder dat we als ziekenhuizen en Defensie gezamenlijk zo’n grootschalige rampenoefening kunnen doen met `echte’ nepslachtoffers en familieleden.
Het is ontzettend belangrijk om zo levensecht mogelijk te oefenen en samen te evalueren welke leerpunten er zijn. Dit soort oefeningen stelt ons in staat om als regio goed voorbereid te blijven op echte rampen.” Defensie is dezelfde mening toegedaan. Luitenant Kolonel Paulien de Kleijn: “Het was heel leerzaam om met zulke grote aantallen nepslachtoffers te werken die zich ter plekke erg realistisch gedroegen. Ook was het voor Defensie interessant om hierin samen te werken met de drie Nijmeegse ziekenhuizen.”
In totaal werkten zo’n 600 medewerkers mee van Defensie, de drie ziekenhuizen, de Gemeente Nijmegen en de Veiligheidsregio.

Goed voorbereid
Elke regio heeft een protocol dat in werking treedt bij een grote ramp. Verschillende organisaties, zoals ziekenhuizen, de gemeente en de veiligheidsregio vervullen allemaal een eigen rol tijdens een ramp. Door met elkaar zo levensecht mogelijk te oefenen en de protocollen te testen, blijft een regio goed voorbereid als er daadwerkelijk een ramp gebeurt.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen