Ernstige voetproblemen voorkomen door duidelijkheid en samenwerking

Array

Een kwart van de mensen met diabetes krijgt vroeg of laat te maken met voetproblemen. Door regelmatige controle zijn veel ernstige complicaties – waaronder amputatie – te voorkomen. Goede multidisciplinaire samenwerking is daarbij een must. Multidisciplinaire samenwerking is kosteneffectief gebleken en beter voor de gezondheid van de voeten.

Door preventieve voetverzorging kan de zorgverlener veel ingrijpende en dure complicaties voorkomen. Loes Lemmens (Provoet, Brancheorganisatie voor de Pedicure en projectleider): “Uit onderzoek blijkt dat je – als je vroegtijdig risicofactoren signaleert – veel ernstige voetproblemen kunt voorkomen. Met preventief voetonderzoek is dus  veel gezondheidswinst te behalen.” In de praktijk blijkt dat zorgaanbieders  niet goed van elkaar weten, welke expertise ze in huis hebben. Dit geldt voor specialisten als podotherapeuten en pedicures, maar ook voor huisartsen, praktijkondersteuners, diabetesverpleegkundigen en verschillende medisch specialisten. Ze ervaren drempels bij het door- en terugverwijzen van patienten. Hierdoor bestaat het risico dat de patient geen voetzorg krijgt of juist behandelingen dubbel moet ondergaan. Kortom, het ontbrak tot nu toe aan een duidelijk protocol. Reden voor ProVoet, om het tijdens het Nationaal Actieprogramma Diabetes initiatief te nemen om met de betrokken beroepsverenigingen te werken aan goede afspraken in de keten.

Simm’s classificatie als leidraad
Een speciaal ontwikkeld stroomschema maakt de gescheiden verantwoordelijkheden van professionals in de keten inzichtelijk. De voorgestelde werkverdeling is gestoeld op de gemodificeerde Simm’s classificatie, die beschreven wordt in de Richtlijn Diabetische Voet.

Jaarlijks voetonderzoek
De voeten van elke diabetespatient moeten minimaal eenmaal per jaar worden onderzocht in de huisartsenpraktijk. Wanneer een afwijking wordt vastgesteld, wordt uitgebreider onderzoek verricht door pedicure of podotherapeut.

Document opvragen?
Voor meer informatie over het document ‘Multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera’ kunt u terecht op www.actieprogrammadiabetes.nl of www.provoet.nl.

Bron: Provoet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen