Meer regie over zorg voor kwetsbare ouderen

Array

Bij de zorg aan kwetsbare ouderen zijn doorgaans veel zorgverleners uit verschillende organisaties betrokken. Dit bemoeilijkt de onderlinge samenwerking. Daarnaast is het voor kwetsbare ouderen vaak lastig om de regie te houden over hun eigen zorg. Radboudonderzoekers hebben, samen met kwetsbare ouderen, mantelzorgers en hulpverleners, een interventie ontwikkeld die een oplossing kan bieden voor beide problemen: het Zorg en WelzijnsInfoPortaal (ZWIP).

Dit ZWIP is een persoonlijke, via internet toegankelijke overlegtafel voor kwetsbare ouderen, hun mantelzorgers en hulpverleners. Via het ZWIP kunnen zij met elkaar communiceren. Tevens bevat het ZWIP informatie over en voor de kwetsbare oudere. Om het ZWIP te implementeren was er een interdisciplinair scholingsprogramma voor groepen hulpverleners. Uit onderzoek van Sarah Robben blijkt dat deze hulpverleners zich na deze scholing meer bekwaam voelden in het samenwerken; ook werkten verschillende hulpverleners daadwerkelijk meer samen.

Het ZWIP wordt nu in onderzoeksverband gebruikt door 290 ouderen en 169 hulpverleners. Hoewel het onderzoek naar de effecten hiervan nog loopt, maken steeds meer huisartsenpraktijken gebruik van het ZWIP. De verwachting is dat door dit soort e-health interventies ouderen en mantelzorgers langer de regie kunnen houden over hun eigen zorg.

Biografie
Sarah Robben (Huissen, 1982) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Ze verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdeling Klinische Geriatrie, in samenwerking met de afdelingen Eerstelijnsgeneeskunde en IQ healthcare van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Sinds 2012 is ze op de afdeling Klinische Geriatrie van het UMC St Radboud in opleiding tot klinisch geriater.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen