Verschil tussen natura, restitutie en combinatie polis

Array

Het basispakket van de zorgverzekering kan worden aangeboden als een natura, restitutie of combinatie verzekering. Hieronder meer uitleg:

Natura polis
De zorgverzekeraar betaalt meestal direct de zorg die nodig is. Meestal kan alleen gekozen worden voor een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. In principe wordt nog steeds alle zorg vergoed, maar is de verzekerde wel gebonden aan bepaalde behandelaars. Afwijkingen in behandelaar kunnen ervoor zorgen dat de verzekerde zelf (een deel van) de rekening moet betalen.

Restitutie polis
Bij deze polis betaalt de verzekerde eerst zelf de kosten om die vervolgens bij de verzekeraar te declareren. Vaak is het ook zo dat de verzekeraar direct de behandelaar betaalt. De verzekerde kan hierdoor zelf de arts of behandelaar kiezen. Sommige restitutiepolissen zijn op basis van niet of deels gecontracteerde zorg waardoor de verzekerde soms zelf een deel moet betalen. Met een pure restitutiepolis komt dit niet voor.

Combinatie polis
In deze polis maakt de verzekerde per onderdeel van de zorg recht gebruik van een restitutie of natura polis.

Recente artikelen