Slaap-verbetering als werkingsmechanisme van neurofeedback bij ADHD

Array

Hersenactiviteit van gezonde kinderen laatste 10 jaar “slaperiger”.
Moeite met in slaap vallen en doorslapen zijn veel voorkomende klachten bij patienten met ADHD, en deze slaap-klachten hangen nogal eens samen met aandachts- en impulsiviteitsproblemen, schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht en onderzoeksinstituut Brainclinics in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift “Neuroscience and Biobehavioural Reviews”. De onderzoekers komen in dit artikel tot een neuro-anatomisch werkingsmechanisme van neurofeedback, waarbij neurofeedback leidt tot het sneller in slaap vallen en beter kunnen doorslapen door een effect op zogenaamde “slaapspoeltjes”. Tegelijkertijd blijkt uit een ander onderzoek gepubliceerd in het Journal of Attention Disorders dat de hersenactiviteit van gezonde kinderen de afgelopen 10 jaar “slaperiger” is geworden. Dit is vermoedelijk te wijten aan het feit dat kinderen minder slapen.

Voor meer informatie zie ook: http://www.brainclinics.com/werkingsmechanisme-neurofeedback-adhd-slaapDr. Martijn Arns
Director
Research Institute Brainclinics
Researcher
Utrecht University, Dept. of Experimental Psychology
Twitter: @Brainclinics
URL: www.brainclinics.com
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen