Slaap-verbetering als werkingsmechanisme van neurofeedback bij ADHD

0
440

Hersenactiviteit van gezonde kinderen laatste 10 jaar “slaperiger”.
Moeite met in slaap vallen en doorslapen zijn veel voorkomende klachten bij patienten met ADHD, en deze slaap-klachten hangen nogal eens samen met aandachts- en impulsiviteitsproblemen, schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht en onderzoeksinstituut Brainclinics in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift “Neuroscience and Biobehavioural Reviews”. De onderzoekers komen in dit artikel tot een neuro-anatomisch werkingsmechanisme van neurofeedback, waarbij neurofeedback leidt tot het sneller in slaap vallen en beter kunnen doorslapen door een effect op zogenaamde “slaapspoeltjes”. Tegelijkertijd blijkt uit een ander onderzoek gepubliceerd in het Journal of Attention Disorders dat de hersenactiviteit van gezonde kinderen de afgelopen 10 jaar “slaperiger” is geworden. Dit is vermoedelijk te wijten aan het feit dat kinderen minder slapen.

Voor meer informatie zie ook: http://www.brainclinics.com/werkingsmechanisme-neurofeedback-adhd-slaapDr. Martijn Arns
Director
Research Institute Brainclinics
Researcher
Utrecht University, Dept. of Experimental Psychology
Twitter: @Brainclinics
URL: www.brainclinics.com