De Hart&Vaatgroep blij met vergoeden nieuwe antistollingsmiddelen

Array

Nieuwe middelen zorgen voor bewegingsvrijheid mensen met boezemfibrilleren
De Hart&Vaatgroep is verheugd dat het ministerie van VWS vandaag bekend heeft gemaakt dat twee nieuwe orale anticoagulantia (NOAC) per direct voor vergoeding in aanmerking komen. Het gaat om de middelen Rivaroxaban (Xarelto®) en Dabigatran (Pradaxa®). De Hart&Vaatgroep vindt het grote winst dat de middelen nu vergoed worden, ook omdat de patienten deze medicijnen op een ‘gewone’ manier kunnen gebruiken. In tegenstelling tot de nu meest gebruikte antistollingsmiddelen is het niet meer nodig om regelmatig de stollingstijd te laten controleren en steeds aangepaste doseringen te gebruiken, waarvoor in de meeste gevallen een trombosedienst nodig is.

Minister Schippers van VWS heeft een gunstiger prijs afgesproken met de fabrikanten, de voorschrijvende specialisten gevraagd een leidraad voor veilige invoering te maken en opdracht gegeven onderzoek te naar de effecten van het gebruik van deze twee nieuwe antistollingsmiddelen.

NOAC  zijn veiliger en voorkomen complicaties
De algemene opvatting is dat de nieuwe orale antistollingsmiddelen beter in staat zijn ongewenste stolling te voorkomen en veiliger zijn doordat er minder ernstige bloedingen optreden in vergelijking met de gebruikelijke behandeling met vitamine K antagonisten. Cardiologen hebben ze aangewezen als eerste keus voor het voorkomen van trombose bij boezemfibrilleren. De NOAC verlagen het aantal beroertes, embolieen en hersenbloedingen bij mensen met boezemfibrilleren met honderden per jaar. Bovendien zijn regelmatige controles door de trombosedienst niet meer nodig. Ook voor een aantal patienten met boezemfibrilleren die niet behandeld konden worden met Vit K antagonisten zijn de nieuwe middelen een mogelijke oplossing. De NOAC waren al langer in gebruik om trombose te voorkomen bij grote knie- en heupoperaties. Ze zijn ook effectief voor mensen met boezemfibrilleren zonder hartklepproblemen en naar verwachting zullen in de toekomst nog meer groepen patienten ze kunnen gaan gebruiken.

 

Kosten
De behandeling met de nieuwe middelen is aanzienlijk duurder dan de bestaande. Ze waren al enige tijd geregistreerd, maar de vergoeding was nog niet geregeld, mede omdat op een flinke kostenpost van meer dan € 100 miljoen per jaar moet worden gerekend. De minister van VWS heeft nu met de fabrikanten afspraken gemaakt: de gemiddelde kosten voor de middelen dalen naar gelang er meer patienten mee behandeld worden.

 

Veilige invoering en therapietrouw
Het gebruik van antistollingsmiddelen heeft een zeker risico. Te weinig ontstolling verhoogt het risico op trombose en herseninfarcten met alle gevolgen van dien. Te veel antistolling verhoogt het risico op bloedingen, waaronder ernstige hersenbloedingen. Een zorgvuldig gebruik van deze medicijnen is dus van groot belang. Bij de gebruikelijke antistolling was hiervoor nog een rol weggelegd voor de trombosediensten, door de noodzakelijke regelmatige controles en dosisaanpassingen. De NOAC hebben weliswaar minder risico, maar zorgvuldig gebruik blijft zeker zo belangrijk. Het ministerie van VWS heeft de medisch specialisten gevraagd een leidraad op te stellen voor de goed begeleide invoering te regelen. De Orde van Medisch Specialisten heeft deze leidraad deze week gepresenteerd.

 

Onderzoek door ZonMw
ZonMw gaat  in het programma Goed Geneesmiddelengebruik onderzoek uitvoeren naar de effecten van de invoering en het gebruik van de NOC. Op grond van de uitkomsten kunnen de huidige afspraken en regelingen aangepast worden en ontstaat ook een beter beeld van het gebruik inde dagelijkse praktijk.

 

Trombosediensten
Aan de begeleiding door de trombosediensten zal geleidelijk minder behoefte zijn. Er komen nog meer nieuwe middelen en het aantal indicaties zal worden uitgebreid, op grond van nieuwe studies die lopen. Er zullen dus minder nieuwe patienten gebruik maken van een trombosedienst en er zullen ook

 

Boezemfibrilleren en antistolling
In Nederland hebben op dit moment ongeveer 250.000 mensen met boezemfibrilleren behandeling met antistollingsmiddelen. De meerderheid doet dat onder begeleiding van een trombosedienst.

 

De Hart&Vaatgroep
Van en voor mensen met een hart-of vaatziekte
De Hart&Vaatgroep is de patientenvereniging van en voor mensen met een hart- of vaatziekte en hun naasten. De vereniging richt zich zowel landelijk als regionaal op belangenbehartiging, informatievoorziening, lotgenotencontact en leefstijlmanagement.

 

Voor meer informatie kijkt u op www.hartenvaatgroep.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen