MedicijnBalans publiceert informatie nieuwe diabetesmiddelen

Array

Bij de behandeling van diabetes mellitus type 2, een van de meest voorkomende chronische aandoeningen, zijn sinds enige jaren nieuwe behandelopties voorhanden. Over de meerwaarde van deze middelen, die nog niet in Nederlandse richtlijnen zijn opgenomen en waar strikte vergoedingsvoorwaarden aan zijn gekoppeld, wordt stevig gediscussieerd. MedicijnBalans, een programma van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, heeft alle informatie over de middelen op een rijtje gezet en laat experts aan het woord. De eerste groep geneesmiddelen die onder de loep is genomen, zijn de GLP-1-agonisten. Eind november zal ook de verzamelde informatie over de DPP-4-remmers worden gepresenteerd.Op de beurs tijdens het NHG-congres van 9 november jl. peilde MedicijnBalans de informatiebehoefte van huisartsen. Meer dan 10% van de aanwezige huisartsen registreerde zich op de website www.medicijnbalans.nl, daarbij aangevend dat vooral neutrale informatie over de nieuwe bloedglucoseverlagende middelen gewenst was. Zij worden op hun wenken bediend. Op de website worden alle van belang zijnde aspecten behandeld, en is een webcast te zien waaraan prof. dr. Henk Bilo en dr. Louis Lieverse hebben deelgenomen. De gastcolumn is geschreven door Special Ambassador van de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en internationaal patientenvertegenwoordiger dr. Wim Wientjens. De informatie op MedicijnBalans zal op korte termijn samen met de Stichting Langerhans ook in geaccrediteerde nascholing worden aangeboden. Daarnaast biedt MedicijnBalans een online platform voor voorschrijvers om ervaringen uit te wisselen en in discussie te gaan met collega’s over nieuwe geneesmiddelen.

 

Het doel van MedicijnBalans is het bevorderen van het rationeel voorschrijven van nieuwe geneesmiddelen, of van bestaande geneesmiddelen met een nieuw geregistreerd indicatiegebied. Door informatie in een onderling vergelijkbaar kader te plaatsen, en door zowel experts, critici en registratiehouders te laten bijdragen aan het completeren van de aanwezige kennis, geeft MedicijnBalans neutrale, toegankelijke en direct toepasbare informatie voor de voorschrijfpraktijk. De informatie wordt op diverse manieren gepresenteerd, en wordt bij elk nieuw inzicht en elke nieuwe informatie, richtlijn etc. aangevuld. MedicijnBalans werkt hiertoe samen met onder meer het CBG, het CVZ en het Britse NICE.

 

Bezoek de website www.medicijnbalans.nl en registreer uzelf om alle informatie te zien en bij te dragen tot de discussies. U kunt ons ook volgen via Twitter: @medicijnbalans en @Medicijngebruik.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen