Studie diepe hersenstimulatie bij Parkinson

0
272

20121118-112432.jpg
De behandeling van de ziekte van Parkinson met diepe hersenstimulatie kan beter plaatsvinden in het deel van de hersenen dat nucleus subthalamicus heet dan in het gebied dat globus pallidus heet. Dit blijkt uit een groot Nederlands onderzoek, onder leiding van het AMC, waarvan de resultaten vrijdag zijn gepubliceerd in The Lancet Neurology.
Bij de behandeling met diepe hersenstimulatie worden elektrodes diep in de hersenen gelegd die dan vervolgens worden verbonden met een kastje, met daarin software en batterij, dat wordt geplaatst onder de huid op de borstkas. Zo kunnen van buiten de elektrodes worden ingesteld. Veel behandelteams gaven de voorkeur de elektrode te plaatsen in de nucleus subthalamicus, maar het was eigenlijk niet duidelijk welk hersengebied het meest effectief is voor de behandeling van Parkinson.

Twee jaar geleden verschenen de resultaten van een groot vergelijkend Amerikaans onderzoek waarin het effect op de Parkinson symptomen voor beide hersendelen gelijk leek. De groep patienten die geopereerd waren in de andere kern, de globus pallidus, hadden na de operatie een betere stemming en leken minder achteruitgang te hebben van geheugen en denken. Dus leek het voor de hand om de voorkeur te geven aan de globus pallidus, maar veel behandelteams hadden moeite met de uitkomst van dit onderzoek omdat de resultaten van beide operaties in het onderzoek (de nucleus subthalamicus en de globus pallidus) minder goed waren dan gebruikelijk.

Het Nederlands onderzoek is in 2007 begonnen. Aan het onderzoek namen 128 patienten deel. De ene helft van de groep werd behandeld met diepe hersenstimulatie van de nucleus subthalamicus en de andere helft van de globus pallidus. Na één jaar bleek er geen verschil wat betreft de effecten op cognitie, stemming en gedrag. Bij de patienten met diepe hersenstimulatie van de nucleus subthalamicus was sprake van ongeveer 50 procent afname van symptomen, terwijl de globus pallidus groep slechts 25 procent verbeterde. De patienten met de nucleus subthalamicus operatie hebben ook beduidend minder medicijnen nodig.
Lees de samenvatting in The Lancet Neurology