Lichtgevende parasieten helpen bij ontwikkeling medicijn tegen malaria

Array

TropIQ Health Sciences, een spin-off van het UMC St Radboud, heeft een prijs ontvangen van de Bill & Melinda Gates Foundation voor een innovatief onderzoeksidee. TropIQ wil met lichtgevende parasieten de zoektocht naar een geneesmiddel voor malaria versnellen. Het idee behoort tot de twaalf meest baanbrekende ideeen die door de Foundation zijn geselecteerd uit honderden inzendingen. Iedere winnaar ontvangt honderdduizend dollar om de haalbaarheid van zijn idee te testen. Bij succes is een tweede subsidie van een miljoen dollar mogelijk.

TropIQ gaat een nieuwe testmethode ontwikkelen om medicijnen te vinden die de verspreiding van malaria via de mug verhinderen. Daarvoor heeft TropIQ een prijs ontvangen van de Gates Foundation. TropIQ, een spin-off van het UMC St Radboud, zoekt op industriele schaal naar malariamedicijnen. Directeur Koen Dechering: “We testen of stoffen die in het UMC St Radboud en de industrie zijn gevonden de ontwikkeling van de malariaparasiet in de muggenmaag kunnen remmen.”

Gedoofd licht
TropIQ wil de zoektocht naar nieuwe medicijnen aanzienlijk versnellen door lichtgevende parasieten te maken die zichtbaar zijn in de muggenmaag. Daarnaast krijgt elke stof die wordt getest een unieke moleculaire barcode. Wanneer een van de stoffen de ontwikkeling van de parasiet in de muggenmaag blokkeert, dooft het parasietenlicht. Met de barcode is dan snel te achterhalen welke stof de parasiet blokkeert. Dat is een potentieel malariamedicijn.

Dechering: “Met deze innovatie kunnen we veel meer kandidaat geneesmiddelen testen op hun effecten tegen de malariaparasiet. Daarmee wordt de kans dat we iets vinden dat de verspreiding van de ziekte blokkeert enorm verhoogd. Toekenning van deze prijs is een geweldige stimulans. Het laat zien dat we met TropIQ voorop lopen met nieuwe technologieen voor malariaonderzoek.”

Gates Foundation
De Bill & Melinda Gates Foundation, gevestigd in Seattle, investeert in innovatief onderzoek om de gezondheid van mensen in ontwikkelingslanden te verbeteren. Chris Wilson, directeur van de Gates Foundation: “We zijn enthousiast over het onderzoek van de prijswinnaars. Dit onderzoek kan bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van miljoenen mensen in de wereld.”

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen