Robot wordt ‘maatje’ voor de mens

Array
Dit is een origineel bericht van Universiteit Twente
Grote Europese onderzoeksinspanning van start
– dit is een gezamenlijk persbericht van de KNAW en de Universiteit Twente –

Robots die als ‘companion’ voor de mens fungeren, zijn geen afstandelijke apparaten, maar werken op een natuurlijke manier samen met de mens. In het Europese programma RoboCom willen partners robots ontwikkelen die veilig, sociaal, sensitief en betaalbaar zijn. De Nederlandse partners in het project zijn de Universiteit Twente (CTIT) en het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW.
RoboCom, voluit Robot Companions for Citizens, wil robots ontwikkelen die op een duurzame manier ons welzijn vergroten, daarbij rekening houdend met onder meer de demografische verschuiving in de bevolking. Robots zijn, in de visie van het project, allang niet meer louter de complexe machines die auto’s assembleren en waar de mens vooral uit de buurt moet blijven. De robot gaat straks de interactie aan met de mens, werkt met hem of haar samen en wekt vertrouwen.

Natuur als inspiratiebron
Dit betekent een technische uitdaging, maar ook bijvoorbeeld een sociale en een ethische. Zo gaat de groep Robotics and Mechatronics van prof. Stefano Stramigioli vooral kijken naar de besturing, en kijkt de groep Human Media Interaction van prof. Vanessa Evers naar de interactie tussen mens en robot. RoboCom wil zich bij het ontwikkelen van de robot companions laten inspireren door de dierenwereld. Dieren zijn in hun bewegingen en waarnemingen veel efficienter dan robots. Tegelijk zal een robot die op een natuurlijke manier beweegt, bijvoorbeeld als een huisdier, eerder een echte companion voor de mens worden. Prof. Pieter Roelfsema van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW) wil de hersenmechanismen van dieren ontrafelen om ze te kunnen inzetten voor efficiente en ‘natuurlijke’ robots.

Miljard voor FET-Flagships
Het RoboCom programma is een van de zes uitverkoren programma’s in het Future and Emerging Technologies Flagship (FET-Flagship) van de Europese Unie, waarin in totaal een miljard euro omgaat. In Robocom participeren 73 partners uit 24 landen, er is een voorlopig budget van 52 miljoen euro voor een periode van 30 maanden. De coördinatie is in handen van prof. Paolo Dario van het Istituto Italiano di Technologia (IIT) in Genua.

De projectwebsite is www.robotcompanions.eu en een video over het project is te vinden op
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PCLWK6jFFgw

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen