Laser Surgery opnieuw dicht op bevel van inspectie

Array

Privékliniek Laser Surgery in Haarlem moet opnieuw dicht op bevel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De kliniek moet per direct stoppen met de behandeling van patienten, omdat de bestuurder de eerder gemaakte afspraken niet is nagekomen en er volgens de inspectie acuut gevaar is voor de veiligheid en gezondheid van patienten.

Begin augustus van dit jaar was Laser Surgery al gesloten op bevel van de inspectie. Ook toen dreigde er acuut gevaar voor patienten omdat er niet aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg werd voldaan. Op 19 september constateerde de inspectie dat de kliniek voldeed aan de randvoorwaarden voor verantwoorde zorg, waarop de kliniek op 24 september weer open mocht. Laser Surgery is een privékliniek waar cosmetische ingrepen zoals liposuctie, ooglidcorrecties, schaamlipcorrecties en haartransplantaties worden gedaan.

Tijdens een onaangekondigd bezoek op 13 november constateerde de inspectie dat de bestuurder de met de inspectie gemaakte afspraken niet nakomt en dat er opnieuw acuut gevaar is voor de patienten.

De inspectie heeft daarnaast vastgesteld dat meerdere personen in de kliniek activiteiten verrichten waarvoor ze niet deskundig, bekwaam en of bevoegd zijn. Laser Surgery komt de toezegging niet na om alleen patienten zonder verhoogd risico te behandelen. Ook de toezegging om uitsluitend onder lokale verdoving te behandelen wordt niet nagekomen.

Omdat er volgens de inspectie bij Laser Surgery opnieuw sprake is van acuut gevaar voor de veiligheid en gezondheid van patienten, is besloten dat Laser Surgery vanaf dinsdag 20 november 12.00 uur op geen enkele locatie in Nederland patienten meer mag (laten) behandelen. Laser Surgery mag pas weer open als de instelling naar het oordeel van de inspectie voldoet aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg. Ook moet  Laser Surgery eerst aantoonbaar beschikken over een superviserend plastisch chirurg.  Het bevel tot sluiting geldt voor 7 dagen en kan worden verlengd door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

bron: IGZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen