Naar een homovriendelijk sportklimaat in de gemeente

Array

Op 21 november overhandigt atleet Rens Dekkers het eerste exemplaar van de handreiking ‘Naar een homovriendelijk sportklimaat in de gemeente’ aan Jack van der Hoek, wethouder Sport en Welzijn van Haarlem, en raadsleden uit de gemeenten Alkmaar, Heemskerk, Haarlemmermeer, Midden-Beemster, Velsen en Zaanstad. Deze handreiking biedt gemeenten ideeen en voorbeelden hoe zij binnen en via de sport uitsluiting kunnen tegen gaan van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgenders (LHBT’ers). Onderwerpen zijn onder meer hoe de zichtbaarheid van het thema te vergroten, hoe invloed uit te oefenen via sportclubs en hoe op te treden tegen spreekkoren.

Waarom nodig?
Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om discriminatie, uitsluiting en onwenselijk gedrag tegen te gaan. Van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder is 9,4% van de mannen en 17,1% van de vrouwen niet uitsluitend heteroseksueel. Meer dan een kwart van de LHBT’ers is op de sportvereniging niet open over hun homoseksualiteit. Dit percentage is veel hoger dan bijvoorbeeld in familie- en vriendenkring. Een kwart van de teamsporters zegt getuige te zijn geweest van vervelende opmerkingen over homoseksuelen en 39% zelfs van fysieke agressie. Bij voetbal zijn deze percentages respectievelijk 30% en 48%. Hoewel homo’s en hetero’s ongeveer net zoveel aan sport doen, mijden homomannen teamsporten zoals voetbal. Daarom is actief gemeentebeleid op dit thema nodig. Deze handreiking ondersteunt daarbij.

Presentatie handreiking
De presentatie van de handreiking vindt plaats tijdens de conferentie ‘Jongeren en seksuele diversiteit’ op woensdagmiddag 21 november 2012 in het stadhuis van Haarlem. Thema van de conferentie is: wat kan een gemeente, een sportvereniging, een migrantenorganisatie, een school voor een LHBT-jongere betekenen? Sportverenigingen gaan tijdens de conferentie de verklaring Gelijke Behandeling ondertekenen. De conferentie wordt georganiseerd door de Initiatiefgroep homo(LHBT)-beleid Noord-Holland. Om 14.30 uur overhandigt atleet Rens Dekkers het eerste exemplaar van de handreiking aan de Haarlemse wethouder Jack van der Hoek en zes andere Noord-Hollandse politici. Dekkers heeft zich toegelegd op de lange afstanden: van 5 kilometer tot de hele marathon. Hij werd in 2006 en 2010 derde bij het NK Marathon in Rotterdam. Na de presentatie is de handreiking gratis downloadbaar via www.movisie.nl en www.alliantie-gelijkspelen.nl.

Alliantie gelijkspelen
De handreiking ‘Naar een homovriendelijk sportklimaat in de gemeente’ is een uitgave van Alliantie Gelijkspelen en MOVISIE. Om een homovriendelijk sportklimaat te creeren hebben de Ministeries van VWS en OCW in 2008 een alliantie in de sport opgericht. Gay Union Through Sports (GUTS), voorheen Stichting Homosport Nederland, coördineert deze Alliantie Gelijkspelen. Partners in de alliantie zijn NOC*NSF, De Nederlandse Sport Alliantie (NSA), de John Blankenstein Foundation (JBF), MOVISIE en COC Nederland. Voor meer informatie: www.alliantie-gelijkspelen.nl.

Dit is een origineel bericht van MOVISIE
>Dit is een gezamenlijk persbericht van Alliantie Gelijkspelen en MOVISIE.
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen