Promotieonderzoek wijst uit: vette voeding kan zorgen voor minder complicaties bij operaties
ArrayOp donderdag 22 november verdedigt Jacco de Haan, AIOS interne geneeskunde in Medisch Spectrum Twente, zijn promotieonderzoek waarin hij heeft aangetoond dat het toedienen van vetrijke voeding rondom een operatie complicaties zou kunnen reduceren. Vette voeding in de darm zet een zenuwreflex aan die de ontstekingsreactie remt en verschillende organen (waaronder de darm) beschermt. Daarbij blijkt vette voeding ook effectief te zijn wanneer het lichaam al schade heeft opgelopen, zodat deze behandeling mogelijk ook kan worden toegepast bij patienten na een ongeval. Het onderzoek zorgt voor een geheel nieuwe kijk op voeding rondom operaties en andere heftige ontstekingen.
Efficienter afweersysteem door vette voeding
Verder is van groot belang dat vette voeding niet alleen de scherpe kantjes afhaalt van de acute en zeer heftige ontstekingsreactie, maar ook leidt tot een efficienter afweersysteem in de periode erna. Naar aanleiding van de veelbelovende resultaten in proefdieren werd de behandeling met vette voeding in de mens getest. In gezonde vrijwilligers bleek vetrijke voeding een ontstekingsreactie sterk af te remmen. Momenteel worden er studies opgezet die aan moeten tonen of vette voeding bescherming biedt aan patienten die een zware operatie ondergaan.
Promotie
Promotie drs. J.J. (Jacco) de Haan
Universiteit Maastricht, Faculty of Health, Medicine and Life Science
Promotores: prof. dr. W.A. Buurman; prof. dr. J.W.M. Greve
Titel: Immune control by the autonomic nervous system: towards clinical implementation of enriched enteral nutrition
Donderdag 22 november 2012, 14.00 uur
Bron: MST