Promotieonderzoek wijst uit: vette voeding kan zorgen voor minder complicaties bij operaties

Array

Op donderdag 22 november verdedigt Jacco de Haan, AIOS interne geneeskunde in Medisch Spectrum Twente, zijn promotieonderzoek waarin hij heeft aangetoond dat het toedienen van vetrijke voeding rondom een operatie complicaties zou kunnen reduceren. Vette voeding in de darm zet een zenuwreflex aan die de ontstekingsreactie remt en verschillende organen (waaronder de darm) beschermt. Daarbij blijkt vette voeding ook effectief te zijn wanneer het lichaam al schade heeft opgelopen, zodat deze behandeling mogelijk ook kan worden toegepast bij patienten na een ongeval. Het onderzoek zorgt voor een geheel nieuwe kijk op voeding rondom operaties en andere heftige ontstekingen.

Efficienter afweersysteem door vette voeding
Verder is van groot belang dat vette voeding niet alleen de scherpe kantjes afhaalt van de acute en zeer heftige ontstekingsreactie, maar ook leidt tot een efficienter afweersysteem in de periode erna. Naar aanleiding van de veelbelovende resultaten in proefdieren werd de behandeling met vette voeding in de mens getest. In gezonde vrijwilligers bleek vetrijke voeding een ontstekingsreactie sterk af te remmen. Momenteel worden er studies opgezet die aan moeten tonen of vette voeding bescherming biedt aan patienten die een zware operatie ondergaan.

Promotie
Promotie drs. J.J. (Jacco) de Haan
Universiteit Maastricht, Faculty of Health, Medicine and Life Science
Promotores: prof. dr. W.A. Buurman; prof. dr. J.W.M. Greve
Titel: Immune control by the autonomic nervous system: towards clinical implementation of enriched enteral nutrition
Donderdag 22 november 2012, 14.00 uur

Bron: MST

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen