Kamerbrief over kostenopdrijving in Medisch Spectrum Twente (MST)

Array

Inhoud van de brief van minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer over kostenopdrijving in Medisch Spectrum Twente (MST).

‘U heeft mij het relaas doen toekomen van de heer K. uit Enschede die zich zorgen maakt over het (mogelijk) verrichten van onnodige onderzoeken in Medisch Spectrum Twente. Ik heb het MST verzocht om te reageren op het bericht van de heer K. Ik voeg dit bericht van het MST volledigheidshalve bij.

Een oordeel over de concrete casus kan ik niet geven en dat is ook niet mijn rol. Bovendien zou ik, om tot dat oordeel te komen, moeten beschikken over onder het medisch beroepsgeheim vallende gegevens zoals de verwijsindicatie en de inhoud van de verwijsbrief van de huisarts. Uit de relevante richtlijn Bacteriele urineweginfecties bij adolescenten en volwassenen – Etiologie, diagnostiek, behandeling en profylaxe van de Nederlandse Vereniging voor Urologie uit 2009, te lezen via http://www.kwaliteitskoepel.nl/kwaliteitsbibliotheek/richtlijnen/urineweginfecties_bij_adolescenten_en_volwassenen.html komt wel naar voren dat een urineweginfectie bij een man op voorhand beschouwd moet worden als een gecompliceerde urineweginfectie (pagina 8). De richtlijn schetst verschillende onderzoeken die in dat geval aangewezen kunnen zijn en deze komen in belangrijke mate overeen met het feitenrelaas.

Een slotopmerking – die ik nadrukkelijk loskoppel van dit concrete feitenrelaas – is dat zowel een rationele keuze van diagnostiek in de tweede lijn als het besluit tot verwijzing en de verwoording van die verwijzingsvraag een sleutelrol vervullen in het bevorderen van zinnige en zuinige zorgverlening. Ik stel met tevredenheid vast dat in recent uitgebrachte toekomstvisie huisartsenzorg 2022 (te lezen via http://www.tkv2022.nl/ op dat vlak een aantal concrete voornemens ter verbetering bestaat.”
Brief van Medische Spectrum Twente
Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen