Landelijke Dag Jongerenparticipatie: Investeren in jong talent loont

Array

Investeren in jong talent loont
11 december is de Landelijke Dag van de Jongerenparticipatie, een online vakdag voor professionals.
Wat is de overeenkomst tussen Microsoft, Dance4Life en het Nederlands Jeugdinstituut? Ze bereiken successen door jongeren serieus te nemen. Op 11 december a.s. delen zij en anderen op de Landelijke Dag voor de Jongerenparticipatie 2012 hun kennis, ervaring en visie over het nut én de noodzaak van het betrekken van jong talent. Met als doel professionals te ondersteunen bij hun investering in succesvolle jongerenparticipatie.

Jongeren moeten participeren om de economie en de maatschappij draaiende te houden en steeds meer actief hun steentje bijdragen. Hun stem in beleid én uitvoering is nu belangrijker dan ooit. Ook om hen, als volwassene, in de toekomst actief betrokken te houden.

Bouwen aan toekomst is plicht
De rol van de overheid verandert en dat betekent dat we op dit moment van een verzorgingsstaat naar een participatiestaat gaan. Dat houdt in dat we niet meer alleen het recht hebben om te participeren, maar dat het ook een plicht wordt. Burgers worden zelf verantwoordelijk voor hun eigen welzijn, samen met hun omgeving. Dit betekent dat de houding van professionals ook moet veranderen. De professional moet meer mét de burger gaan doen, in plaats van voor de burger! Veel professionals zijn op zoek naar nieuwe tools om jonge burgers te inspireren, motiveren en vooral te activeren. Youth and the City organiseert daarom alweer de derde editie van de Landelijke Dag van de Jongerenparticipatie (LDJP2012) en deze keer helemaal online.

Neem jongeren serieus
Alan Bredenhorst en David Steur van Youth and the City, initiators van deze landelijke online vakdag: “Bedrijven, organisaties, overheid en semi-overheidsinstellingen hebben vaak moeite om jongeren te betrekken bij beleid en/of uitvoering. Jongerenparticipatie kan op vele manieren toegepast worden en heeft een groot maatschappelijk en economisch nut. Helaas wordt er nog te weinig gedaan met de input, ideeen en energie van jongeren. Deelnemers leren op de LDJP2012 jongeren te binden en te boeien en jongerenparticipatie succesvol toe te passen, met als doel actieve jonge burgers.”

Online vakdag met en door jongeren
De Landelijke Dag van de Jongerenparticipatie is bedoeld voor iedereen die jongeren serieus neemt, die jongeren een stem of een kans wil geven en die wil leren hoe de inbreng van jongeren leidt tot succes. Dit jaar wordt de LDJP2012 volledig online georganiseerd. Geen files, geen gehaast, iedereen kijkt in alle rust op de locatie die hen het beste uitkomt, alleen of met collega’s. Voor deze online vakdag werkt Youth and the City samen met het Mediacollege Amsterdam. Studenten en stagiaires van het leerwerkbedrijf filmen  reportages, interviews en workshops. Ook worden jongeren ingezet voor interviews met professionals. Jongeren worden op deze manier inhoudelijk en productioneel betrokken bij de LDJP2012. Oftewel kennisoverdracht van professionals aan professionals, in co-creatie met jongeren.

Ochtendprogramma
De online LDJP2012-vakdag start om 10.30 uur. Het ochtendprogramma bestaat uit reportages, interviews met professionals en de mening van jongeren zelf. Het programma biedt een combinatie van inspirerende verhalen uit de praktijk, professionals die hun visie op jongerenparticipatie delen en voorbeelden van projecten waarin participatie van jongeren op geheel eigen wijze is toegepast.

Aan het woord komen onder andere: – Hans Kamps (Jeugdzorg Nederland) – Gonnie Been (Microsoft) – Ilco van der Linden (Dance4Life & MasterPeace) – Marja Valkestijn (Nederlands Jeugdinstituut) – Annette van den Bosch (Movisie) – Donatello Piras (Nederlands Debat Instituut) – Judith Metz (Kenniscentrum Maatschappij en Recht) – Sywert van Lienden (G500) – Michel Penders (Plus1 & MTV).

Ook blikken we met Vlaamse professionals terug op Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad 2011 en is er aandacht voor de successen van het Belgisch jongerenparticipatiebeleid.

Workshops in de middag
Vanaf 12.30 uur wordt online een ruim aanbod aan workshops aangeboden door gerenommeerde partners uit het werkveld. Organisaties als Forum, White Rabbit, OneTwentyOne, Nationale Jeugdraad en Vruchtbare Grond (NJI ‘Best Practice Award 2012’) verzorgen de inspirerende en vooral praktische workshops. Ook kunnen deelnemers in gesprek met de workshopdocenten, jongeren en deskundigen op het gebied van jongerenparticipatie.

Organisator Youth and the City
Youth and the City weet jongeren te vinden, te enthousiasmeren en te betrekken. Jongeren werken zo mee aan het succes van projecten en worden door hun betrokkenheid ook ambassadeurs van die projecten.
Youth and the City is initiator en producent van de Landelijke Dag van de Jongerenparticipatie. Dit jaar organiseert Youth and the City de dag voor het eerst geheel online, met bijdragen van vele partnerorganisaties uit het werkveld.

Voor meer informatie over LDJP2012 kunt u terecht op www.LDJP2012.nl of bezoek onze Facebook-pagina op https://www.facebook.com/ldjp2012.
Op Twitter volgt u ons via https://twitter.com/youthandthecity #LDJP2012.

Aanmelden kan tot en met 10 december.

Meer informatie over Youth and the City vindt u op www.youthandthecity.nl .
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen