Promotie: Autisme

Array

Kinderen met autisme hebben net als ieder ander producten en diensten nodig die passen bij hun specifieke behoeften en ervaringen. Maar wat doe je als je de opdracht krijgt om een product of dienst voor deze kinderen te ontwerpen en helemaal geen ervaring hebt op dit gebied?

Wellicht begin je dan met het afstruinen van het internet voor meer informatie, het bekijken van de film `Rain Man’ of het lezen van een boek dat het gedrag van deze kinderen verklaart. Je ontdekt dan de wijze waarop kinderen met autisme werkelijk denken en handelen is overgelaten aan je verbeelding. Het blijkt dat direct contact met de kinderen of een ontmoeting met zijn verzorgers of behandelaars de enige manier is om dichterbij de behoeften en ervaringen van deze kinderen te komen.

Dit proefschrift onderzoekt hoe ontwerpers betekenisvolle ontmoetingen kunnen hebben met deze kinderen en hun verzorgers om zichzelf te informeren en inspireren in hun ontwerpproces. Het beschrijft een raamwerk, tools en technieken en een set richtlijnen voor de praktijk.

De studies toonden de noodzaak aan voor ontwerpers om zich vertrouwd te maken in de nieuwe omgeving, de kinderen te observeren zonder concreet doel en bewust te zoeken naar momenten waarin de kinderen een andere betekenis geven aan objecten en/of interacties dan zij zelf doen.

Meer informatie?Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

18 december 2012 | 12:30
plaats: Aula TU Delft

Promotie van Mevrouw H. van Rijn: “Meaningful encounters. Explorative studies about designers learning from children with autism”

Mevrouw H. van Rijn | ingenieur industrieel ontwerpen, Nederland
promotor 1 | Prof.dr. P.J. Stappers IO
promotor 2 | Prof.dr. I.A. Berckelaer-Onnes U. Leiden
copromotor | Dr.ir. F. Sleeswijk Visser UD-IO

Meaningful encounters. Explorative studies about designers learning from children with autism
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen