Methodes om lichaamstemperatuur te meten en prestaties in de hitte te verbeteren

Array

Lennart Teunissen onderzocht de voor- en nadelen van vier praktisch toepasbare meetmethoden voor lichaamstemperatuur in rust en tijdens inspanning. Zijn resultaten laten zien dat er niet een universele meetmethode of `ware’ kerntemperatuur is. Doel en omstandigheden bepalen welke methode het meest geschikt is in een bepaalde situatie; meting van de warmtestroom op het voorhoofd is veelbelovend voor klinische observatie en meting met een inslikbare temperatuurpil is in het veld vaak meest praktisch. Infrarode warmtebeelden en een temperatuursensor in een oorstukje bleken minder betrouwbaar.

Een te hoge of lage lichaamstemperatuur kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het prestatievermogen. Het is dus belangrijk om de lichaamstemperatuur praktisch en betrouwbaar te kunnen analyseren, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, op een klimatologisch belastende werkplek en in de sportwereld.

Vanuit deze achtergrond werden de vier genoemde meetmethoden onderzocht.

Teunissen onderzocht ook de effecten van pre-cooling en wind op de lichamelijke reactie, het welbevinden en het prestatievermogen tijdens een fietstijdrit in de hitte. Lichaamskoeling vooraf door het innemen van ijsslurrie en (in mindere mate) het koelen van de schedel, blijkt minstens zo effectief voor duurprestaties in de hitte als een gewone warming-up. Verder heeft windkoeling tijdens de inspanning een positief effect op de fysiologische belasting, op het ervaren van warmte en vermoeidheid en op de prestatie. Veiligheidslimieten voor warmtebelasting zouden dan ook beter afgestemd moeten worden op de windcondities.

Teunissen bestudeerde ten slotte ijshockey doelmannen en ontdekte dat ook zij warmtebelasting ervaren doordat beschermende kleding de warmteafgifte beperkt, maar dit lijkt niet zodanig dat de prestatie achteruit gaat of extra koelen noodzakelijk is.

* 28-11-2012
* Tijd 11.45
* Locatie Aula
* Titel Body temperature during rest and exercise
* Spreker L.P.J. Teunissen
* Promotor prof.dr. H.A.M. Daanen prof.dr. A. de Haan
* Onderdeel Faculteit der Bewegingswetenschappen
* Wetenschapsgebied Bewegingswetenschappen
* Evenementtype Promotie

bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen