Symposium en oratie Harald Schmidt over geneesmiddelencrisis
ArrayDoor recente tegenslagen in de farmaceutische industrie verkeert de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen in een crisis. Bovendien is er dringend behoefte aan nieuwe effectieve behandelingen die beter aansluiten bij een veranderende benadering van ziektebeelden. Daarbij zijn niet de symptomen, maar de moleculaire en genetische achtergrond bepalend. Op vrijdag 30 november leidt prof. dr. Harald Schmidt, hoogleraar farmacologie, een symposium over dit thema, gevolgd door zijn inaugurele rede getiteld `Let’s do drugs!’
De wetenschap heeft een leidende rol in de bestrijding van deze geneesmiddelencrisis omdat 99% van al het biomedisch onderzoek plaatsvindt in universiteiten en onderzoeksinstituten. Zij moet de wetenschappelijke basis leveren voor een nieuwe benadering van geneeskunde, waarbij personalised medicine en een netwerkbenadering voorop staat. Tevens zou de wetenschap zich volgens prof. Schmidt moeten inzetten voor verbetering van de kwaliteit en de maatschappelijke relevantie van preklinisch onderzoek.
Op het symposium Frontiers in Drug Discovery komen vertegenwoordigers van de wetenschap en de farmaceutische industrie uit de hele wereld bij elkaar om te bespreken hoe zij samen de geneesmiddelencrisis te lijf kunnen gaan. Dit leidt hopelijk tot wederzijds begrip en gezamenlijke afspraken over de meest productieve oplossingsrichting.
In zijn inaugurele rede zal prof. Schmidt zijn plannen ontvouwen voor de geheel vernieuwde vakgroep farmacologie en hun onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en personalised medicine. Dit onderzoek zal zich niet alleen richten op chemisch-moleculair onderzoek, maar verkent ook de mogelijkheden van antilichamen voor therapeutische toepassingen. De oratie bevat tevens een beschrijving van recent fundamenteel onderzoek en de klinische vertaling ervan.