Delft maakt het aanbrengen van het condoom makkelijker en veiliger

Array
Na een eeuw waarin innovaties op het gebied van condooms niet verder gingen dan smaakjes en ribbeltjes, vonden Delftse ingenieurs het tijd voor een ontwikkeling aan de basis van het product. Een condoom moest makkelijker, lekkerder en vooral veiliger worden om mee te vrijen. Zij ontwikkelden de Wingman, een condoom dat je met één hand binnen twee seconden kunt aanbrengen, ook in het donker. En bovendien: zonder het condoom zelf aan te hoeven raken. Hiermee zijn de gebruiksrisico’s voor het eerst echt aangepakt. Het product wordt op de markt gebracht door Beate Uhse, het toonaangevende handelshuis in erotische producten. Hoe het werkt? De Wingman heeft vleugels…

Het condoom zoals we dat nu kennen, is sinds de ontdekking van latex in 1930, in de basis eigenlijk niet veranderd. Het aanbrengen blijft een gehannes, de seks voelt minder natuurlijk en bovendien is het veel minder veilig dan dat je zou verwachten. Onderzoek van de World Health Organization wijst uit dat men ondanks het gebruik van een condoom, in 15% van de gevallen alsnog een SOA oploopt of ongewenst zwanger wordt. Slechts 2% is te wijten aan een defect in het condoom zelf. De overige 13% komt door gebruiksfouten die vrijwel allemaal ontstaan bij het aanbrengen van het condoom (Sanders et all, 2011). Voorbeelden zijn scheuren door contact met nagels, knappen doordat het tuitje niet dichtgeknepen wordt, of het condoom omdraaien, met voorvocht aan de buitenkant, nadat het eerst verkeerd om is geprobeerd. Internationale regelgeving stelt strenge eisen aan de productie van het condoom, maar houdt er geen rekening mee dat de grootste risico’s worden verlegd naar de gebruiker.

Twee Delftse ingenieurs, Paul Breur en Adnan Tunović, zochten naar een oplossing om de 3 basisproblemen – te veel gedoe, te weinig gevoel en onveilig gebruik – met 1 uitvinding op te lossen. Zij ontwikkelden de Wingman en gaven het condoom daarmee letterlijk en figuurlijk vleugels: je pakt deze vast en rolt het condoom daarmee in 2 seconden af over de penis, zonder het condoom zelf aan te raken. De vleugels laten aan het eind los. Het kan met 1 of met 2 handen en zelfs in het donker, want je voelt aan het logo op de vleugels wat “boven” is, terwijl het tuitje vanzelf al luchtvrij is. Omdat je het condoom zelf niet aanraakt, kan het van extra dunne latex worden gemaakt, wat een natuurlijker gevoel biedt, zonder concessies te doen aan veiligheid. Lekkerder en veiliger vrijer is het resultaat.

De eerste versie van de Wingman kreeg in 2006 al veel aandacht van alle media en er ontstond reeds grote vraag naar het product, maar de ontwikkelaars vonden het toen nog niet goed genoeg. Het vergde nog jaren van R&D, testen en de ondersteuning en financiele injecties van investeerdersnetwerk Smart Capital Network (SCN) om uiteindelijk tot het huidige hoogwaardige product te komen. De Wingman is wereldwijd gepatenteerd als product en beschermd als model en merk.

Wingman Condoms b.v. werkt voor de verkoop in West Europa exclusief samen met het in Duitsland beursgenoteerde Beate Uhse concern. Na uitgebreid onderzoek door haar productdeskundigen en seksuologen, vond zij de Wingman perfect in haar strategie als “het A-merk van de liefde” passen. Dit is het “ultieme condoom”, aldus Serge van der Hooft, CEO Beate Uhse. De prijs van de Wingman is vergelijkbaar met andere A-merken in de markt. Non profit organisaties voor bijvoorbeeld aidsbestrijding of ontwikkelingshulp, bedient Wingman Condoms b.v. direct, tegen kostprijs. “Juist in achterstandsregio’s zijn de gebruiksrisico’s en de afhankelijkheid van voorlichting te groot. Met de Wingman helpen we deze te reduceren en daar dragen we graag ons steentje aan bij”, aldus Paul Breur, directeur.

Dit is een origineel bericht van Wingman Condoms
Bron: Nieuwsbank.nl
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen