RIVM wil onderzoek gif in tatoeages

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM),vindt dat er moet worden onderzocht of inkt in tatoeages net als in Duitsland giftige stoffen bevat, aldus de NOS donderdag. Het RIVM wijst erop dat nooit onderzoek is gedaan naar de langetermijneffecten van tatoeages.

Uit een Duits onderzoek zou blijken dat in bijna alle zwarte inkt die voor tatoeages wordt gebruik kankerverwekkende stoffen zitten. Het gaat onder meer om PAK’s, die ook in uitlaatgassen zitten en cellen beschadigen.

“Vroeger hadden alleen zeelieden een tatoeage. Het was een beetje een grijs gebied van outlaws die weinig op hadden met regeltjes. Maar nu is het zetten van een tatoeage gemeengoed geworden en moet de consument ervan uit kunnen gaan dat het veilig is”, zegt risicobeoordelaar bij het RIVM Paul Janssen tegen de NOS.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vond vorig jaar bij een controle in de helft van de onderzochte tatoeage-inkt verboden stoffen. De NVWA zou nog niet de apparatuur hebben om de PAK’s op te sporen die in Duitsland zijn gevonden. Daar wordt nu aan gewerkt.

Bron: NU.nl