Amerikaanse overheid kan mogelijk via CSC meekijken in ons EPD

0
304

Volgens onderzoekers van de UvA kan de Amerikaanse overheid mogelijk meekijken op basis van Amerikaanse anti-terreurwetten. Het systeem voor het patientendossier (EPD) wordt gebouwd en beheerd door het Amerikaanse bedrijf CSC. CSC heeft vestigingen in Nederland, maar valt onder het Amerikaanse moederbedrijf en dus onder Amerikaanse wetgeving zoals de Patriot Act, dat melden onderzoekers van de UvA aan de NOS.  Een Nederlandse manager van CSC kon geen commentaar geven en verwees door naar de afdeling Corporate Communications in de Verenigde Staten.

Het EPD wordt gebouwd door VZVZ  en CSC, in het contract staat dat het bedrijf zich altijd aan de Nederlandse wetgeving zal houden en verzoeken uit Amerika voor de Nederlandse rechter zal aanvechten.  Maar Joris van Hoboken, onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht aan de UvA, noemt die geruststelling geen garantie. Volgens hem is het door de Patriot Act onmogelijk om je te beroepen op het Nederlandse recht. De Patriot Act en de FISA Amendment Act maken het mogelijk dat een Amerikaans bedrijf wordt gedwongen om gegevens die zij beheren af te staan. Ook als dit bedrijf een Nederlandse vestiging heeft en als de computers in Nederland staan. De Patriot Act geeft Amerikanen dus vergaande bevoegdheden. In het verleden heeft VZVZ al eens aangegeven dat ze de samenwerking  zal beeindigden als CSC zich aan de Patriot Act zou houden.

CSC is levert onder andere ICT-diensten voor de zorg die, naar eigen zeggen, specifiek voldoen aan de Patriot Act.

Minister Schippers van VWS laat in een reactie weten dat in Nederland een medisch beroepsgeheim geldt wat ons zou beschermen tegen de negatieve invloeden van de Patriot Act.

Vorig artikelLongarts Piet Postmus weer aan de slag bij VUmc
Volgend artikelAndere applicaties CSC ook een risico door Patriot act?
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.