Bij controles op zonnestudio’s mystery guests inzetten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet mystery guests in kunnen zetten bij de controle of zonnestudio’s zich houden aan leeftijdsgrenzen. Dat vindt CDA-kamerlid Hanke Bruins Slot. Ze reageert hiermee op berichten van onder andere de TV-programma’s Hart van Nederland en Kassa, dat 5 jaar na de invoering van een leeftijdsgrens veel zonnestudio’s zich nog niet houden aan die leeftijdsgrens.

Met name zonnestudio’s die zich niet aangesloten hebben bij de koepelorganisatie Samenwerking Verantwoord Zonnen gaan bij undercover operaties vaak de fout in. Terwijl de medewerkers overduidelijk wel weten dat toegang onder de 18 niet mag.

Bruins Slot: “Als zonnestudio’s ook door mystery guests bezocht mogen worden, kijken ze waarschijnlijk wel twee keer uit voor ze iemand van 14 toegang geven tot een zonnebank. En dat is wat we willen bereiken. Onderzoek toont overduidelijk aan dat jongeren veel meer kans lopen op huidkanker door UV-straling dan volwassenen. Roken en alcohol worden om vergelijkbare redenen nu ook verboden onder de 18. Het is een vorm van bescherming.”

bron: CDA