Persbericht VZVZ in zake LSP / EPD

Array

VS kan patientgegevens uit LSP niet inzien
Er is geen sprake van dat vanuit de Verenigde Staten kan worden gekeken in de patientgegevens van het Landelijk Schakelpunt (LSP).
Dat stelt de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) op een melding van het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam. Dit instituut meldt dat Amerikaanse anti-terreurwetten Amerikaanse bedrijven kunnen dwingen om gegevens af te staan.

De software voor het LSP wordt geleverd door de Nederlandse dochter van het Amerikaanse ICT-bedrijf CSC. Contractueel is vastgelegd dat dit bedrijf zich zal houden aan de Nederlandse wetgeving voor privacybescherming van burgers, waardoor dus geen gegevens aan derden kunnen worden verstrekt.

De Patriot Act bestaat 10 jaar en is in die periode nauwelijks gebruikt. CSC heeft verklaard dat ze, in het zeer onwaarschijnlijke geval dat CSC van de Amerikaanse overheid een vraag krijgt in het LSP te kijken, alle wettelijke middelen zal inzetten om dit tegen te gaan, inclusief een gang naar de rechter. Deze rechter zal zich dan baseren op de Nederlandse wetgeving.

Tenslotte willen we benadrukken dat het LSP geen medische informatie bevat van patienten; het is immers een soort ‘telefoonboek’ waarmee zorgverleners medicatiegegevens van patienten bij elkaar kunnen opvragen. Het is dus niet alleen juridisch, maar ook technisch onmogelijk om vanuit het LSP medische patientinformatie te verstrekken.

Bron: VZVZ

Recente artikelen