Astellas investeert in R&D in Nederland

Array

Groei farmaceut vraagt om nieuwbouw in Leiden
De eerste duurzame kantoor-labcombinatie van Nederland is gisteren geopend door Frans Weekers, staatssecretaris van Financien, Yoshihiko Hatanaka, Global President en CEO van Astellas Pharma, Steve Ryder, President Astellas Pharma Global Development, Ken Jones, President en CEO van Astellas Pharma Europa, Henri Lenferink, burgemeester van Leiden en de ambassadeur van Japan, Yasumasa Nagamine.

Het is de nieuwe vestiging van het Japanse R&D-gedreven farmaceutisch bedrijf Astellas Pharma, Inc. Als een van de top 20 farmaceutische bedrijven ter wereld heeft Astellas zich ten doel gesteld om de positie van ‘Global Category Leader’ (GCL) binnen de urologie en de transplantatiegeneeskunde te behouden en dat te worden binnen de oncologie. Om de groei van het bedrijf te kunnen huisvesten is in 2010 gestart met de bouw van een kantoorpand (ca. 11.200 m2) en bijbehorend laboratorium (ca. 5.600 m2) in het Bio Science Park in Leiden.

“Nederland biedt een aantrekkelijk fiscaal klimaat voor alle buitenlandse investeerders. En er zijn ook nog specifieke voordelen voor innovatieve ondernemingen. Daarom ben ik er trots op dat een bedrijf als Astellas er voor heeft gekozen om zijn Europese centrum voor R&D hier in Nederland te vestigen”, aldus staatssecretaris Frans Weekers van Financien.

 Dick Kooijman, Algemeen directeur van Astellas Pharma B.V. voegt toe: “Nederland en Astellas hebben een lange geschiedenis samen. Met dit nieuwe kantoor en laboratorium kunnen we ook in de toekomst blijven werken aan ons streven om medicatie te ontwikkelen ‘die er toe doet’ in het leven van mensen.”

Bio Science Park
In mei 2010 maakte Astellas bekend naar het Bio Science Park in Leiden te verhuizen, onder meer vanwege de aantrekkelijke ligging en bereikbaarheid. Een ander voordeel was de nabijheid van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de relevante opleidingen aan de Universiteit Leiden en de laboratoriumopleidingen van de Hogeschool Leiden. Het Bio Science Park heeft het grootste cluster van biowetenschappen in Nederland en behoort tot de top vijf van meeste succesvolle scienceparken van Europa.

Duurzaam gebouwd
Het ontwerp van het kantoorpand kenmerkt zich door moderne architectuur in combinatie met verantwoorde rendabele duurzame maatregelen. Het is de eerste kantoor-labcombinatie dat een BREEAM-certificaat (het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen ter wereld) ‘good’ ontving voor het ontwerp. Tijdens de bouw is de ambitie zelfs verhoogd naar ‘very good’, waarmee de duurzaamheid van het gebouw nog hoger geclassificeerd wordt. Bij het ontwerp van de gevel is veel aandacht besteed aan het maximaliseren van de lichttoetreding, rekening houdend met het minimaliseren van de warmtetoetreding door zonbelasting. Het ontwerp omvat onder meer de volgende duurzame maatregelen: warmte- en koudeopslagsysteem, waterbesparende maatregelen, aanwezigheidsdetectie en daglichtregelingen voor de verlichting, energiezuinige liften en sedumdaken. Deze groene daken gaan langer mee, isoleren goed en absorberen fijnstof en water.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen