Beraadslagingen voor begroting VWS 2013 van de CSO
ArrayBeraadslagingen voor begroting VWS 2013 van de CSO (Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties): Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG
Bezuinigingen liggen dichter bij huis dan politici denken
CSO, de koepel van ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM met samen meer dan 600.000 leden, is van mening dat bezuinigingen veel dichter bij huis liggen dan de meeste politici denken.
1. Maak werk van de medicatiebeoordeling!
Uit onderzoek blijkt dat meer ouderen door een medicijnvergiftiging in het ziekenhuis belanden dan jongeren door comadrinken. Het gaat om jaarlijks circa 41.000 mensen waaronder veel ouderen. Uit het Harm-onderzoek blijkt ook dat 6,1% van alle acute ziekenhuisopnames bij 65-plussers geneesmiddelen gerelateerd zijn. Bij oudere patienten werden de medicijn gerelateerde opnames in 51% van de gevallen als potentieel vermijdbaar beoordeeld. Ouderenorganisaties eisen dat er eindelijk werk gemaakt wordt van medicatiebeoordelingen door huisarts en apotheker.
Hoewel de medicatiebeoordeling in de basisverzekering zit, krijgen veel 65-plussers deze check niet aangeboden. Uit onderzoek van de Unie KBO, maar ook van andere organisaties, blijkt dat controle op medicijngebruik faalt. Door de medicatiebeoordeling kan enorme gezondheidswinst bereikt worden en een reductie van het aantal medicijn gerelateerde ziekenhuisopnames. Bovendien bevordert het de therapietrouw en brengt de medicatiebeoordeling het aantal valongelukken onder ouderen terug.
De zorgprestaties medicatiebeoordeling en farmaceutische begeleiding bij ziekenhuisopname of polikliniekbezoek worden door zorgverzekeraars onvoldoende gecontracteerd. Volgens de CSO is een andere financiering van de farmaceutische zorg broodnodig. Sinds januari 2012 heeft de farmaceutische zorg enkele ingrijpende verandering ondergaan. Er geldt een prestatiebekostiging en vrije prijzen. Hiermee wilde de minister meer ruimte voor innovatie creeren en de patientenzorg verbeteren. De verbetering is ver te zoeken, het betreft een verslechtering.
Oplossing CSO-organisaties : voer een ander financieringssysteem in voor farmaceutische zorg met maximale monitoring voor 65-plussers die meer dan vijf medicijnen per dag gebruiken. De besparingen als gevolg van medicatiecontrole zal in de praktijk groter blijken te zijn dan de kosten ervan. Volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik is de besparing meer dan 100.000.000 euro.
2. Meldpunt verspilling: een zegen!
Ten tweede is de CSO een groot voorstander van het instellen van een meldpunt voor verspilling in de zorg. Voorbeelden van verspilling zijn de verstrekking van vele hulpmiddelen, medicijnen, overbodige ingrepen of onnodig ziekenhuis- of huisartsenbezoek. Via zorg-op-afstand kan veel geld bespaard worden. Maar voor het tegengaan van de verspilling en voor het echt inzetten van zorg-op-afstand zijn wel politieke moed, doorzettingsvermogen en investeringen nodig. Daarmee wordt trouwens de economie geholpen en preventie versterkt. Eerder hebben de ouderenbonden zich verbaasd over het feit dat er geen meldpunt is ingericht en hebben zij aangeboden om zelf een meldpunt te bemensen. De ouderenorganisaties willen graag meehelpen bij het signaleren van deze verspillingen want tenslotte weten veel ouderen wat deze verspilling inhoudt. Daarom willen de Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM met hun kaderleden deze actie daadwerkelijk ondersteunen en zij vragen het kabinet dan ook hen bij dit voornemen direct te betrekken.
Oplossing CSO-organisaties: betrek kaderleden bij de uitvoer van dit meldpunt en bij het aan de tand voelen van fabrikanten. Dit is eerder aangeboden door de Unie KBO aan minister Schippers.
3. Impact regeerakkoord: onrust onder ouderen
Een derde punt is dat leden van de ouderenorganisaties erg geschrokken zijn van de wijzigingen in de ouderenzorg die in het regeerakkoord zijn aangekondigd. Dit roept het beeld op dat zorg voor ouderen alleen maar een last is. Deze inzet zorgt er nu niet voor dat ouderen nog veel vertrouwen in de politiek hebben en veroorzaakt veel onrust bij onze achterban. Ouderen hebben het gevoel dat ze speelbal zijn in een spel waarvan de spelregels niet uitgelegd zijn. Als de politiek de ouderen serieus neemt, is de eerste stap om hen direct via hun organisaties te betrekken bij zowel de beleidsvoorbereiding, uitwerking en informatieverstrekking.
Oplossing CSO-organisaties: politici praten met ouderen in plaats van over ouderen.
bron: CSO ouderenorganisaties