Het multifactorieel beoordelen van totale knieprothesen

Het resultaat van een totale knieprothese is aanzienlijk verbeterd in de afgelopen decennia. Het aantal totale knieprotheses neemt naar verwachting exponentieel toe. Echter, complete pijnverlichting, volledige beweeglijkheid en normale beweging van het kniegewricht worden niet altijd bereikt. Bovendien is slechts 85 procent van de patienten tevreden met zijn of haar knieprothese. Het succes van deze prothesen hangt af van allerlei patient-, chirurg- en implantaatgerelateerde factoren.

De beoordeling van totale knieprotheses vereist daarom een multifactoriele benadering. Huub Meijerink onderzocht een aantal klinische en mechanische aspecten die gerelateerd zijn aan de uitkomsten van een totale knieprothese. Hij toont onder meer aan dat de inschattingen van chirurgen het resultaat van deze knieprotheses niet altijd kunnen voorspellen, en dat ogenschijnlijk gelijkende protheseontwerpen verschillende klinische resultaten geven.

vrijdag 7 december 2012
Tijd 12:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus de heer drs. H.J. Meijerink
Promotors prof. dr. A. van Kampen, prof. dr. N.J.J. Verdonschot
Copromotors dr. M.C. de Waal Malefijt, dr. C.M. van Loon
Titel promotie Clinical and mechanical assessment of total knee arthroplasty; a multifactorial approach

Biografie

Huub Meijerink (Heeten, 1977) studeerde Geneeskunde in Rotterdam. Hij specialiseerde zich tot orthopedisch chirurg in het UMC St Radboud en de St Maartenskliniek. Hij verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdeling Orthopedie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut NCEBP. Hij is sinds november 2011 werkzaam als orthopedisch chirurg in Tjongerschans Ziekenhuis Heerenveen.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen