Invoering van rookverbod in horeca kritisch geëvalueerd

Array

De invoering van het wettelijk rookverbod in de Nederlandse horeca is suboptimaal verlopen. Dat schrijft Michiel Wesseling, beleidsadviseur bij artsenfederatie KNMG in zijn proefschrift ‘Gerechtvaardigdheid van interventies ter beïnvloeding van leefstijl’ dat hij vandaag aan de Vrije Universiteit verdedigt. Hij heeft een beoordelingsmodel ontwikkeld aan de hand waarvan de gerechtvaardigdheid van alle mogelijke leefstijlinterventies kan worden beoordeeld.

Casus wettelijk rookverbod in de horeca
De invoering van het wettelijk rookverbod in de Nederlandse horeca kent een lange aanloop. Het rookvrij maken van de horeca is voorbereid door minister Hoogervorst (VVD) en werd ingevoerd door minister Klink (CDA). Uiteindelijk heeft minister Schippers (VVD) dit rookverbod weer versoepeld. De overheid heeft het wettelijk rookverbod in de horeca, in strijd met de afspraken hierover tussen minister Hoogervorst en Koninklijke Horeca Nederland (KHN), versneld ingevoerd.

Kort voor de invoering van het wettelijk rookverbod werd de doelstelling van het verbod beperkt tot de bescherming van het personeel in de horeca tegen meeroken. Hierdoor worden horecabezoekers zelf juridisch niet beschermd tegen meeroken in de horeca. Wel profiteren zij mee van de bescherming van het personeel.

Door de versnelde invoering en de schending van de afspraken hierover is het draagvlak voor het rookverbod bij KHN en horecaondernemers onnodig verzwakt. Door de inperking van de doelstelling tot de bescherming van het personeel is een onduidelijke juridische situatie ontstaan. De vraag was immers of het rookverbod wel geldig was in horecagelegenheden (cafés) zonder personeel. Het gebrek aan draagvlak en de onduidelijke juridische situatie, zijn pijnlijk zichtbaar geworden in diverse rechtszaken van horecaondernemers tegen de overheid. Minister Schippers heeft, door kleine cafés zonder personeel van het wettelijk rookverbod uit te zonderen, voor de cafés juridische duidelijkheid gecreeerd. De wijze waarop zij deze versoepeling heeft ingevoerd, is echter ten koste gegaan van de handhaving van het wettelijk rookverbod in de horeca met personeel.

Proefschrift
De invoering van het wettelijk rookverbod in de Nederlandse horeca is suboptimaal verlopen. Deze stelling wordt systematisch met argumenten onderbouwd in het proefschrift van Michiel Wesseling. Zijn promotieonderzoek heeft een model opgeleverd aan de hand waarvan de gerechtvaardigdheid van alle mogelijke leefstijlinterventies kan worden beoordeeld. Om de juistheid en praktische toepasbaarheid van het model te toetsen, is onder meer het wettelijk rookverbod in de horeca aan de hand van het model beoordeeld.

Met behulp van het model kunnen vragen worden beoordeeld zoals:

  • moet de leeftijd waarop jongeren sigaretten of alcohol mogen kopen, worden verhoogd naar 18 jaar?
  • moeten frisdrankautomaten in scholen worden verboden?
  • moet de fietshelm voor kinderen worden verplicht?
  • mogen zorgverzekeraars de premie voor rokers of mensen met obesitas verhogen?

Bij het proefschrift hoort een handig inlegvel dat overheden, bedrijven, instellingen, zorgverleners en burgers kunnen gebruiken bij het ontwerpen en evalueren van leefstijlinterventies.
Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen