Niet iedere malariaparasiet maakt ziek

‘Onzichtbare’ malaria blijkt een superverspreider van de ziekte
Veel malaria-infecties in volwassenen verlopen (vrijwel) zonder symptomen. In onderzoek dat online is gepubliceerd in Nature Communications stelt Teun Bousema van het UMC St Radboud, dat juist deze ‘onzichtbaar’ geïnfecteerde volwassenen sterk bijdragen aan de verspreiding van malaria.

Malaria is een ziekte waaraan jaarlijks ongeveer een miljoen mensen overlijden. Toch overleven de meeste mensen de infectie met de malariaparasiet. Sterker nog, veel mensen ondervinden niet of nauwelijks symptomen van hun infectie. Ze zijn geïnfecteerd zonder dat ze het zelf weten.

‘Onzichtbare’ infectie
In een online publicatie in Nature Communications schrijven onderzoekers van het UMC St Radboud en het Imperial College Londen dat vooral bij volwassenen een verrassend groot deel van de infecties zonder symptomen verloopt. Malariaparasieten maken (volwassen) mensen kennelijk lang niet altijd ziek. Deze ‘onzichtbare’ vorm van malaria is tot dusver buiten beeld gebleven, omdat deze vrijwel symptoomloze infecties eigenlijk alleen met zeer gevoelige moleculaire technieken zijn aan te tonen. Met de traditionele diagnostiek (lichtmicroscoop) lukt dat niet.

Waarom is de ontdekking van deze grootschalige ‘onzichtbare’ malaria zo belangrijk? Teun Bousema, malariaonderzoek in het UMC St Radboud en medeauteur van het artikel: “Als mensen geen symptomen van een malaria-infectie vertonen en het ook nog eens moeilijk is om die infectie aan te tonen, dan is de kans erg groot dat deze malaria-infecties onbehandeld blijven. Persoonlijk hebben deze mensen er geen last van, maar voor de totale malariabestrijding heeft dit zeer verstrekkende gevolgen!”

Superverspreiders
Het onderzoek van Bousema en zijn Engelse collega’s toont namelijk aan, dat de parasietenconcentraties in het bloed bij deze laaggeïnfecteerde personen hoog genoeg zijn om efficient een bijtende mug te infecteren. Op hun beurt kunnen deze geïnfecteerde muggen de malariaparasieten weer overbrengen op andere mensen, die misschien wel ziek worden en zelfs kunnen overlijden aan de opgelopen malaria-infectie. Vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen zijn kwetsbaar en lopen een groot risico om door een geïnfecteerde muggenbeet te overlijden.

Bousema: “Juist in gebieden waar overheden streven naar uitroeiing van malaria, vinden we verrassend veel superverspreiders van de ziekte. Het zijn vooral de mensen die ongemerkt maandenlang geïnfecteerd zijn. Zij fungeren als stabiele infectiebronnen van waaruit voortdurend nieuwe muggen worden besmet. Zonder dat ze het weten vormen ze zo een gezondheidsrisico voor hun dorpsgenoten. Tot dusverre is daar in de malariabestrijding geen rekening mee gehouden, maar bij het opstellen van nieuwe bestrijdingsstrategieen kunnen we deze factor niet meer buiten beschouwing laten.”
Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen