Wereldprimeur: live 3D-netvlieschirurgie

Array
Tijdens het congres over netvlieschirurgie, zaterdag 8 december in het AMC, wordt voor het eerst een netvliesoperatie in 3D getoond.
Een internationaal team van chirurgen zal zaterdag 8 december in twee operatiekamers een aantal netvliesoperaties uitvoeren. Via een directe beeldverbinding zullen in Collegezaal 5 de operaties in 3D worden getoond. Door met een 3D-bril naar de beelden te kijken, zien de  collega-oogspecialisten op een groot scherm dezelfde driedimensionale beelden die de operateurs via hun microscoop te zien krijgen. Niet alleen de chirurgische beelden zullen in 3D getoond worden. In de OK’s worden opnames gemaakt met speciale 3D-camera’s zodat de kijkers in de collegezaal ook  een driedimensionaal overzicht krijgen van het gehele operatietheater.

Volgens organisator oogarts dr. Marco Mura is het een wereldprimeur dat een netvliesoperatie in 3D wordt getoond. Vooral voor onderwijs en opleiding is het een nuttige toevoeging, zegt hij. `Op deze manier kun je een operatie beter begrijpen. Omdat je ook diepte ziet, krijg je meer informatie  dan met de gebruikelijke tweedimensionale beelden. Het is echt anders en van grote waarde om goed inzicht te krijgen in de operatietechnieken.’

Netvliesoperaties zijn bijvoorbeeld nodig als het netvlies loslaat, wat kan gebeuren bij suikerziekte. Het Amsterdam Retina Live Surgery Congres is een internationaal congres voor oogartsen en chirurgen op oogheelkundig gebied. Het volgt op het 5th Amsterdam Retina Debate, dat op vrijdag wordt  gehouden in het AMC. Op beide dagen worden nieuwe ontwikkelingen en technieken besproken op het gebied van netvlieschirurgie.

Meer informatie over het congres Amsterdam Retina Live Surgery .

bron: AMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen