Helft professionals is bekend met meldcode

Array

51% van de professionals in onderwijs, zorg, welzijn, jeugdzorg, kinderopvang en justitie zijn bekend met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. 36% van deze professionals beschikt in hun dagelijkse werk over een meldcode. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS. Om te bevorderen dat meer professionals met de meldcode gaan werken (w.s. 1 juli 2013 verplicht) start staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) een voorlichtingscampagne.

Verpleegkundigen en verzorgenden hebben een belangrijke rol in het signaleren van mishandeling. Zij moeten dan ook werken met de Meldcodes Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. Voor verpleegkundigen en verzorgenden is er, naast de V&VN Academiescholing Werken met de Meldcode, voor de langdurige zorg ook de online cursus `Werken met een meldcode in de thuis-, instellingen- en gehandicaptenzorg’. The Next Page ontwikkelde deze cursus met medewerking van V&VN.

V&VN Meldcode
De V&VN Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld ondersteunt verpleegkundigen en verzorgenden in hun aanpak van kindermishandeling of huiselijk geweld, zodat de slachtoffers (en hun gezinnen) op tijd passende hulp krijgen. De V&VN Meldcode legt uit wat kindermishandeling en huiselijk betekenen en beschrijft de stappen die verpleegkundigen en verzorgenden moeten zetten bij vermoedens van mishandeling of geweld, afhankelijk van hun werkomgeving. Van de V&VN Meldcode is ook een handzame samenvatting en een zakkaartje gemaakt.

Meer scholingen voor verpleegkundigen en verzorgenden vind je in de V&VN Academie.

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen