Diabetespatiënt wil meer zorg op maat

Array

DVN-leerstoel aanvaard door prof. dr. Eelco de Koning
De diabeteszorg speelt onvoldoende in op verschillen in zorgbehoefte tussen patienten. Dat zegt prof. Eelco de Koning op vrijdag 7 december in zijn oratie. De Koning is bijzonder hoogleraar Diabetologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), een leerstoel die is ingesteld door de Diabetesvereniging Nederland.

“De ene patient is in staat tot optimale zelfzorg, de andere heeft complexe medische of psychosociale problemen en behoeft intensievere zorg. Meer zorg op maat is wat patienten en behandelaars willen”, zegt prof. Eelco de Koning in zijn oratie. Om de kwaliteit van de zorg vervolgens te beoordelen zijn goede kwaliteitsindicatoren belangrijk. Nu wordt vooral gekeken naar hoe vaak bloeddruk en voeten zijn gecontroleerd, of naar de hoeveelheid eiwit in de urine. “Maar deze dingen zijn niet direct relevant voor de patient. Een amputatie, de noodzaak tot dialyse, en kwaliteit van leven zijn dat wel”, aldus De Koning.

Stamcellen
De nieuwe hoogleraar schetst in zijn oratie ook de ontwikkelingen rond innovatieve diabetesbehandelingen: van de op beperkte schaal al toegepaste transplantaties van eilandjes van Langerhans tot het gebruik van stamcellen uit de alvleesklier. De Koning wil geen te hoge verwachtingen wekken bij patienten en drukt zich over de laatste behandeling voorzichtig uit. “We kunnen stamcellen uit de alvleesklier nu in beperkte mate laten uitrijpen tot insuline-producerende cellen. Of dit kwalitatief en kwantitatief voldoende is om ook stappen richting nieuwe therapieen te zetten zal de komende jaren duidelijk moeten worden.”

Diabetesvereniging Nederland
De leerstoel Diabetologie, in het bijzonder bètaceltransplantatie en bètacelregeneratie, is ingesteld door de Diabetesvereniging Nederland (DVN).
Zie ook: Eelco de Koning benoemd op leerstoel Diabetelogie van de DVN.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen