Meer aandacht nodig voor de hele mens in de zorg

Array

Achter veel gezondheidsproblemen in de zorg gaan psychosociale problemen schuil. Een sterke en wijkgerichte basiszorg is nodig om te voorkomen dat deze patienten onnodig in een langdurig zorgtraject terechtkomen.

Multidisciplinaire basiszorgteams op wijkniveau met in elk geval huisartsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werk adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) als kern van de aanpak. Deze basiszorgteams moeten burgers ondersteunen om zelf hun problemen aan te pakken, werken proactief en zorgen dat de noodzakelijke hulp is afgestemd. De meerwaarde van deze aanpak zou in een aantal proeftuinen moeten worden nagegaan. Gemeenten zijn aan zet om deze basiszorg te organiseren, samen met zorgverzekeraars en lokale zorgpartijen. Door informatie over gezondheid en sociale problemen op wijkniveau te bundelen in wijkscans kunnen gemeenten richting geven aan het werk van deze basiszorgteams. Deze aanbevelingen doet de Raad in het advies “Regie aan de poort. De basiszorg als verbindende schakel tussen persoon, zorg en samenleving.” Op vrijdag 7 december 2012 biedt de RVZ dit advies aan, aan Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS.

Financiering
De hele basiszorg van de jeugdhulpverlening tot de huisartsenzorg en het welzijnswerk voor ouderen is te versnipperd georganiseerd. Hier hebben vooral chronisch zieken last van die ook problemen hebben op andere levensgebieden. Naar schatting zijn dit meer dan 1 miljoen Nederlanders. De opzet van basiszorgteams moet mogelijk worden door geldstromen te bundelen van zorgverzekeraars en van gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor zorg en ondersteuning van mensen thuis, en door de basiszorgteams een budget te geven waarmee zij de zorg voor hun verzorgingsgebied kunnen uitvoeren.
Bereikte resultaten moeten extra beloond kunnen worden. De Raad vindt dat verbetering in het mededingingstoezicht mogelijk is om deze vorm van samenwerking te stimuleren.

Drie knelpunten
De Raad constateert drie knelpunten. Ten eerste, veel mensen leven in zorgelijke situaties zonder de juiste hulp te krijgen, zoals ouderen met meerdere aandoeningen die langzaam aftakelen, gezinnen waar veel problemen tegelijk spelen of mensen met ernstige psychische problemen. Ze beseffen niet dat hulp nodig is of weten niet waar ze terecht kunnen. Hier is winst te halen als de zorg en hulpverlening overzichtelijker wordt en actiever ingrijpt.

Ten tweede hebben hulpverleners moeite om meerdere problemen bij individuen en gezinnen in samenhang te beoordelen. Achter gezondheidsproblemen kunnen sociale problemen schuilgaan, zoals problemen in het gezin, werkloosheid, schulden, eenzaamheid of een niet passende woning. Chronisch zieken hebben een grotere kans op psychische problemen. Daarom moeten zorgverleners in hun opleiding en in de praktijk meer getraind worden in elkaars deskundigheid en in teamcompetenties.

Ten derde is in een onacceptabel aantal gevallen sprake van zorgverleners die langs elkaar heen werken. De gezondheidszorg, het welzijnswerk, de jeugdzorg, maatschappelijk werk, de arbeidsreintegratie en de schuldhulpverlening zijn gescheiden werelden. De hulp bij dezelfde clienten is hierdoor
onvoldoende afgestemd en niemand is eigenaar van het totaal. Gemeenten kunnen veel maatschappelijke winst behalen door werk te maken van intersectoraal beleid.
Dit persbericht hoort bij het advies Regie aan de poort
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen