Interactie tussen schimmel en gastheer

Array

Candida albicans is een veel voorkomende schimmel. Bij een op de drie mensen is deze schimmel aanwezig, maar zonder symptomen te veroorzaken. Tijdens verzwakking van het immuunsysteem kan deze schimmel echter ernstige slijmvliesontsteking en infecties veroorzaken.

Shih-Chin Cheng onderzocht de interactie tussen vroege immuniteit en Candida albicans. Aan de kant van de gastheer, bestudeerde hij het mechanisme om deze schimmel te herkennen. Het immuunsysteem is hiertoe in staat door het opmerken van morfologische veranderingen en bioactiviteit van de schimmel.

Aan de kant van de ziekteverwekker onderzocht Cheng een nieuw ontsnappingssysteem van Candida albicans. Hieruit blijkt onder meer dat deze schimmel de samenstelling van zijn celwand kan veranderen, afhankelijk van de aanwezigheid van voedingsstoffen.

De resultaten over de complexe interactie tussen Candida albicans en de gastheer dragen bij aan een mogelijke behandeling van deze schimmel in de toekomst.

dinsdag 11 december 2012
Tijd 10:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus de heer S. Cheng
Promotors prof. dr. M.G. Netea, prof. dr. B.J. Kullberg
Copromotors dr. L.A.B. Joosten, dr. F.L. van de Veerdonk

Titel promotie The interplay between Candida and innate host defense

Biografie
Shih-Chin Cheng (Nantou, Taiwan, 1979) voltooide de bachelor Life Science aan de National Tsing-Hua University in Hsinchu (Taiwan). Daarna behaalde hij zijn masterdegree Immunology and Microbiology aan de National Yang-Ming University in Taipei (Taiwan). Hij verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdelingen Algemeen Interne Geneeskunde en Tumor Immunologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity (N4i). Momenteel is hij werkzaam als postdoc bij N4i.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen