Transmurale vaten zorgen voor specifieke lagen in hart

Array

Transmurale vaten, die door de hartspier lopen, zijn verantwoordelijk voor specifieke lagen in het hart, elk met karakteristieke eigenschappen.

Pepijn van Horssen onderzocht de ordening van de bloedvaten en de doorbloeding in het hart onderzocht. Hierbij gebruikte hij een unieke beeldverwerkingsmethode gebruikt, de cryomicrotoom, waarmee de bloedvaten zeer gedetailleerd en in drie dimensies worden bestudeerd.

De ligging van vaten die een brug vormen tussen andere bloedvaten als natuurlijke bypass, zijn in het gezonde en zieke hart gekwantificeerd.

Van Horssen testte eveneens een techniek voor een niet-invasieve diagnose van de ernst van een vaatvernauwing getoetst met de cryomicrotoom. Hij constateert dat de techniek goede resultaten kan geven voor klinische meetmethodes van wisselende beeldkwaliteit.

Dhr. P. van Horssen: Multiscale analysis of coronary branching and collateral connectivity: Coupling vascular structure and perfusion in 3D. Promotor is dhr. prof. dr. ir. J.A.E. Spaan.

14dec2012
16:00
Geneeskunde
Promotie
* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam
Toegang vrij

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen