Stichting Tinkerbell Patiëntencoach genomineerd voor eerste Change Award

Irèn Alders, Stichting Tinkerbell patientencoach

Zwolse stichting Tinkerbell Patientencoach is genomineerd voor de eerste  CHANGE Awards van  Change in Business.  Deze prijs is de Award van de Awards voor bestaande winnaars van 2012. Stichting Tinkerbell (www.stichtingtinkerbell.nl) won dit jaar de prijs voor “Beste Patienteninitiatief” bij de verkiezing van de nationale zorgjaarprijs. De Change Award  wordt uitgereikt op het Change congres op 12/12/12, in Amsterdam.

“De winnaar mag zich terecht een CHANGER noemen. Hij/zij laat zien dat bewust en positief zaken doen  én ondernemerschap daadwerkelijk samengaan”.  Irèn Alders van Stichting Tinkerbell is trots dat haar stichting genomineerd is voor deze prijs. Het is een erkenning van het businessmodel voor patientencoaches.  
’s Middags is er nog een extra informatiemiddag voor belangstellenden voor de unieke training tot patientencoach die in januari start. (7 zaterdagen bij de Droom van Zwolle).  De uitreiking van de Award is ’s avonds tijdens een gala-avond bij The Dialogue House in Amsterdam.

Er is een discussie over het feit of professionele patientencoaching door vrijwilligers of professionals gedaan moet worden. Worden de kosten van de gezondheidszorg  verhoogd  door inzet van professionals?  De verwachting is echter dat de kosten in het laatste geval verlaagd zullen worden door betere therapietrouw, minder no-shows en minder second opinions.  Nader onderzoek naar deze kwantitatieve opbrengsten  staat hoog op de verlanglijst van de stichting.

Doordat mensen de vragen beantwoord krijgen waar ze werkelijk mee zitten, voelen ze zich beter begrepen en meer betrokken en verantwoordelijk. Het is echter lastig om goed voorbereid naar een gesprek met de arts te gaan, soms wil  men  niet teveel  bezig zijn met waar men zich zorgen over maakt. Tinkerbell Patientencoach helpt met de voorbereiding en gaat ook mee om praktisch te ontzorgen. “Onze professionaliteit zit in onze aanpak, die erop gericht is je in staat te stellen zelf je toekomstige contacten in het ziekenhuis te optimaliseren binnen je mogelijkheden, we leren je dat door kortdurende begeleiding. Empoweren is ook kunnen loslaten.”

Patientencoaches kunnen na de training eventueel voor de stichting werken als Tinkerbell Patientencoach. Om hoge kwaliteit te waarborgen, ook voor zorgverzekeraars en ziekenhuizen, moeten de coaches vier keer per jaar deelnemen aan intervisie en nascholing. Verder worden zij tijdens begeleidingen zelf intensief begeleid. Ook is er een speciale ethische gedragscode opgesteld voor dit nieuwe beroep, zodat ook patienten weten wat ze mogen verwachten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen