Biomarker Gal 3 aangrijpingspunt in strijd tegen hartfalen

Array

Lili Yu: The role of Galecitn-3 in Cardiac remodeling and Fibrogenesis
Door de vergrijzing neemt het aantal patienten met hartfalen toe. Hartfalen (HF) is een ernstige aandoening, waarbij het hart niet meer voor voldoende zuurstof kan zorgen. De patient wordt hierdoor kortademig en raakt chronisch vermoeid. De prognose en kwaliteit van het leven zijn slecht.

HF is niet alleen het resultaat van schade aan de hartspier of overbelasting van het hart- en vaatstelsel zoals vaak wordt aangenomen. Het is ook het resultaat van de interactie tussen genetische, neurohormonale, inflammatoire en biochemische factoren – waarvan enkele ook biomarkers genoemd worden. Een dergelijke biomarker is galectine-3 (Gal-3).

Uit onderzoek van UMCG-promovendus Lili Yu blijkt dat het inactiveren van Gal-3 in een diermodel de progressie van hartfalen vermindert en zelfs enigszins kan terugdraaien, waarbij een duidelijk verbeterde hartfunctie wordt waargenomen. Omdat cardiovasculaire ziekten vaak gepaard gaan met nierinsufficientie werd Gal-3 gerichte interventie ook onderzocht in een diermodel voor hoge bloeddruk. De nierfunctie bleek door deze interventie duidelijk te verbeteren. Het blokkeren van Gal-3 door middel van farmaceutische stoffen zou dus mogelijk kunnen bijdragen aan verbeterde hart- en nierfunctie in patienten die leiden aan hartfalen en nierinsufficientie.
Datum:11 december 2012

Tijd:09:00

Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen

Adres:Broerstraat 5 te Groningen

Promotor:prof.dr. W.H. van Gilst

Lili Yu (China, 1976) studeerde aan de Harbin Medical University in China en verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. De titel van haar proefschrift luidt: “The role of Galecitn-3 in Cardiac remodeling and Fibrogenesis”.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen