Empathie wint Swanbornprijs

Array

Milou Sep heeft afgelopen donderdag in het Universiteitsmuseum in Utrecht de Peter G. Swanbornprijs gekregen voor haar bachelorscriptie over de kracht van empathie.

Het onderzoek waarover Milou Sep haar scriptie heeft geschreven is uitgevoerd in het SPINOZA communicatielab bij het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg), onder leiding van professor Jozien Bensing Milou Sep heeft afgelopen donderdag in het Universiteitsmuseum in Utrecht de Peter G. Swanbornprijs gekregen voor haar bachelorscriptie over de kracht van empathie. 

Het onderzoek waarover Milou Sep haar scriptie heeft geschreven is uitgevoerd in het SPINOZA communicatielab bij het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg), onder leiding van professor Jozien Bensing en onderzoeker Liesbeth van Vliet. In het onderzoek kregen vijftig vrouwen een filmpje te zien van een patiente met borstkanker die van haar arts te horen kreeg dat de ziekte niet meer te genezen was. De vrouwen werd gevraagd zich in te leven in de situatie van de patient op de video. In het onderzoek werden twee bijna identieke versies van het filmpje gebruikt. Aan een van de versies waren echter enkele korte empathische opmerkingen van de arts toegevoegd. De deelnemers aan het onderzoek kregen op toevalsbasis één van de twee filmpjes te zien.

Lichamelijke reacties
In het communicatielab werden de lichamelijke reacties van de vrouwen gemeten terwijl ze naar het filmpje keken en werd ook gemeten wat de vrouwen zich achteraf herinnerden van het gesprek tussen arts en patiente. Inmiddels heeft de prijswinnaar een wetenschappelijk artikel geschreven over de resultaten van haar onderzoek en dit aangeboden aan een internationaal wetenschappelijk tijdschrift.

De Peter G. Swanborn scriptieprijs
De Peter G. Swanbornprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een bachelor-, academic- en research masterstudent die in zijn of haar scriptie bij empirisch onderzoek blijk heeft gegeven van uitzonderlijke inzichten in de grondslagen en methoden van sociaalwetenschappelijk onderzoek. De prijs heeft tot doel hoogwaardig sociaalwetenschappelijk empirisch onderzoek door studenten te bevorderen, dat zich kenmerkt door aandacht voor zowel theoretische als empirische componenten, en door creativiteit en de breedte van toepassingsmogelijkheden. De prijs bestaat per categorie uit een oorkonde en een geldbedrag van 1000 euro.
Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen