Seksueel en sociaal gedrag verandert door medicijnen die serotonines…

Array

Geneesmiddelen die zich hechten aan bepaalde serotonine-receptoren in de hersenen kunnen de seksuele functie van vrouwelijke niet-menselijke primaten stimuleren of schaden. Dat ontdekte promovendus Yves Aubert van de Universiteit Leiden.

`Het draait allemaal om de relatie’
Aubert werkte samen met onderzoekers van de afdeling Medische Farmacologie van het Leiden / Amsterdam Center for Drug Research (LACDR & LUMC) en het Wisconsin National Primate Research Center van de University of Wisconsin-Madison. `De dynamiek in de relatie tussen partners bepaalt voor een belangrijk deel het vrouwelijke seksuele gedrag’, concludeert Aubert uit experimenten die hij uitvoerde op penseelaapjes. Deze apen hebben net als mensen dikwijls langdurige relaties. Het onderzoeksteam gaf een groep vrouwelijke penseelaapjes geneesmiddelen die zich hechten aan serotonine- receptoren in de hersenen. Tot zijn verrassing ontdekte Aubert niet alleen veranderingen in het seksuele en sociale gedrag van de vrouwtjes ten aanzien van hun partners. Ook de mannetjes gingen zich anders gedragen.

Agressie
Aubert gebruikte twee experimentele geneesmiddelen die leidden tot tegengestelde gedragseffecten. Het ene medicijn (8-OH-DPAT) beinvloedde het seksuele en sociale gedrag van de vrouwtjesapen negatief; het andere medicijn had een aantoonbaar positief effect. Aubert is de eerste onderzoeker die deze positieve impact heeft aangetoond bij niet-menselijke primaten.`Het is duidelijk dat de kwaliteit van de band tussen partners en seksueel gedrag nauw met elkaar samenhangen. Het eerste medicijn bevordert agressie tussen de partners en vergroot de kans dat de vrouwtjes geen seks willen.Terwijl het andere medicijn ertoe leidt dat partners beter voor elkaar zorgen en vrouwtjes zich meer seksueel aangetrokken voelen tot hun partner.’

Behandeling mogelijk voor vrouwen met HSDD?
Het medicijn met de positieve impact, flibanserin genaamd, werd ontwikkeld door het Duitse farmaceutische bedrijf Boehringer Ingelheim als een potentiele niet-hormonale behandeling voor vrouwen die niet in de overgang zijn en kampen met een `hypoactive sexual desire disorder'(HSDD). HSDD is de meest voorkomende seksuele stoornis onder vrouwen en wordt gekenmerkt door een aanhoudend gebrek aan seksuele fantasieen en verlangens. Aubert vermoedt dat deze vrouwen baat kunnen hebben bij flibanserin omdat het mogelijk de seksuele, sociale en emotionele binding met hun partners versterkt.

Taboe
Door de experimenten kon hij hersenactiviteiten en hormonale processen in kaart brengen die samenhangen met een verminderd of juist actiever seksueel en sociaal gedrag van vrouwen. Aubert: `Onze resultaten zorgen voor nieuwe ingangen en dit onderzoek kan leiden tot hernieuwde belangstelling voor de studie van de seksuele functies bij vrouwen. Dit onderwerp is te lang een taboe geweest en gemarginaliseerd.’

(11 december 2012, LvP)

Promotie Yves Aubert
Sex, aggression and pair-bond
Promotoren: prof. dr. D. Abbott en prof. dr. E.R. de Kloet
Copromotor: dr. Nicole Datson
Datum: 11 december 2012
Aanvang: 11.15 uur
Locatie: Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden

bron: Leiden Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen