Promovendus meet tevredenheid na totale knie- of heupprothese

Array

Hoe meet je of patienten tevreden zijn over hun operatie? Dat kan met een simpele visuele analoge schaal (VAS), zo toont orthopedisch chirurg Roy Brokelman in zijn proefschrift aan. Door de tevredenheid te meten, kun je de kwaliteit van de operatieve behandeling in kaart brengen. Wanneer de kwaliteit toeneemt, dalen de kosten. Want patienten hebben in dat geval minder zorg nodig in de toekomst.

Daarnaast toont Brokelman in zijn onderzoek aan dat het voor zowel de patient als de chirurg moeilijk is om te voorspellen of de totale heup- of knieprothese naar alle tevredenheid functioneert. De VAS-tevredenheid is echter wel een goede methode om de tevredenheid van een patient een jaar of langer na de behandeling te meten. Door de toenemende vergrijzing zal het aantal knie- en heupprothesen de komende jaren exponentieel toenemen, net als het aantal poliklinische contacten. Het afnemen van de VAS-tevredenheid via internet biedt de mogelijkheid om alleen de minder tevreden patienten naar de polikliniek te laten komen. Dat leidt eveneens tot lagere zorgkosten in de toekomst.

Biografie
Roy Brokelman (Almelo, 1975) studeerde Gezondheidswetenschappen en Geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdeling Orthopedie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Hij voltooide in het Radboud zijn opleiding tot orthopedisch chirurg. Sinds 2010 is hij werkzaam als orthopedisch chirurg binnen de maatschap Orthopedie van het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk.

vrijdag 14 december 2012

Tijd 12:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus de heer drs. R.B.G. Brokelman

Promotors prof. dr. A. van Kampen

Copromotors dr. C.J.M. van Loon

Titel promotie Patient and surgeon satisfaction after knee and hip arthroplasty

bron: RU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen