VUmc komt met verbeterplannen

Array

Raad van Toezicht VU/VUmc en raad van bestuur VUmc presenteren toekomstplannen
Actieplan van RvB VUmc in uitvoering, RvT vernieuwd, scherper toezicht op VUmc

VU medisch centrum voert een reeks verbeteringen door om in het nieuwe jaar, 2013, de gesignaleerde problemen binnen het ziekenhuis achter zich te laten.
‘Stap voor stap leggen we de solide basis voor een ziekenhuis dat in de toekomst weer even goed functioneert als in het verleden’, kondigde Cees Veerman, voorzitter van de Raad van Toezicht van VU/VUmc, vanmiddag in Amsterdam aan. ‘We nemen het op ons het vertrouwen weer waar te maken.’

Verbeteringen en vernieuwingen

Samen met Fred Plukker, waarnemend voorzitter van de raad van bestuur, maakte RvT-voorzitter Veerman tijdens een interne bijeenkomst in VUmc een serie verbeteringen en vernieuwingen in organisatie, werkwijze en governance bekend:

  • De raad van bestuur van VUmc voert een breed, concreet verbeterplan door [‘Topspeler én Teamspeler’]. Dat actieplan is er op gericht het vertrouwen van patienten en andere betrokkenen bij VUmc zo snel mogelijk te herstellen. In de kern komt het er op neer dat er maatregelen worden genomen ter verkleining van de afstand tussen de raad van bestuur en de werkvloer, maatregelen ter bevordering van de kwaliteit van de zorg en de patientveiligheid en maatregelen ter bevordering van de intercollegiale samenwerking.
  • De Raad van Toezicht wordt vernieuwd. Drie leden uit de periode van vóór 2012 [Frans Leijnse, Alexandra Schaapveld en Willem van Tilburg] treden terug om plaats te maken voor nieuwe toezichthouders.
  • De Raad van Toezicht zal op korte termijn versneld weer worden aangevuld tot zeven leden – om op die manier het toezicht adequaat te kunnen uitvoeren.
  • In de loop van 2013 zal een nieuwe raad van bestuur van VUmc aantreden, samengesteld uit vier leden van wie twee tot drie met een medisch professionele academische achtergrond. Ook de voorzitter zal bij voorkeur medisch specialist zijn.
  • Het intern toezicht op zowel VU medisch centrum als de VU zal anders worden georganiseerd: er komen toezichthouders die zich specifiek met VU en VUmc bezighouden.
  • De divisiestructuur binnen VUmc zal door de raad van bestuur a.i. op verzoek van de Raad van Toezicht kritisch worden doorgelicht.

Vertrouwen in VUmc herstellen

‘Het is, al met al, een pakket met stevige maatregelen geworden, waarbij we ook onszelf niet ontzien’, licht Veerman toe. ‘Maar dat is, zowel naar het oordeel van de RvT als de RvB, nodig om het vertrouwen in VUmc te herstellen.’ ‘Het verbeterplan maakt duidelijk dat we heel concreet aan herstel van dat vertrouwen werken’, vult Plukker aan. ‘En dat het mogelijk is.’

Onderzoek naar functioneren Raad van Toezicht

Eerder dit jaar werd VUmc middelpunt van een crisis. Er trad een raad van bestuur a.i. aan. De Raad van Toezicht, al eerder grotendeels vernieuwd, liet het eigen functioneren onderzoeken. Het rapport daarover (zie bijlage), afkomstig van een onafhankelijke onderzoekscommissie, is eind vorige week afgerond. Het komt tot de conclusie dat het toezicht ‘niet adequaat’ is geweest. En het doet een reeks voorstellen voor verbeteringen.

Voor de Raad van Toezicht is dat onderzoek aanleiding om – bovenop enkele al per 1 januari 2012 doorgevoerde vernieuwingen in de governance – nieuwe verbeteringen en veranderingen in de eigen werkwijze, organisatie en structuur door te voeren, gericht op effectiever intern toezicht [zie bijlage].  Drie leden uit de Raad van Toezicht van vóór 1 januari 2012 hebben besloten om versneld de weg vrij te maken voor nieuwe toezichthouders, om de vernieuwde RvT in staat te stellen – ongehinderd door het verleden – de problemen aan te pakken.

Breed verbeteractieplan

Goedgekeurd door de RvT, voert de interim-raad van bestuur van VUmc onder voorzitterschap van Fred Plukker een breed verbeteractieplan uit: ‘Topspeler én Teamspeler’ (zie bijlage). Dat plan bevat een reeks van concrete verbeteringen in de werkwijze van het ziekenhuis. Al langer lopende problemen worden opgelost. ‘We werken voortvarend aan een vernieuwd VUmc, een instelling die zich mag rekenen tot de beste ziekenhuizen van ons land’, aldus Plukker.

Bijlagen via download onderaan de pagina:

  • Rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie
  • Conclusies RvT naar aanleiding van het onderzoeksrapport over het toezicht
  • Verbeteractieplan ‘Topspeler én Teamspeler’ van RvB VUmc

downloads

 

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen