Oplossingsgerichte therapie werkt beter

Oplossingsgerichte therapie blijkt voor mensen met lichte verstandelijke beperkingen significant effectiever dan de reguliere begeleiding. Het verbetert de veerkracht, het sociaal en psychisch welbevinden en mensen bereiken hun doelen beter. De eerste wetenschappelijke effectmeting van deze therapie voor deze doelgroep ter wereld, is het onderwerp van het proefschrift waarop GZ-psycholoog John Roeden op 19 december hoopt te promoveren aan de Universiteit Maastricht.

Oplossingsgerichte therapie effectiever voor mensen met lichte verstandelijke beperkingen
De reguliere begeleiding en therapie van mensen met lichte verstandelijke beperkingen richt zich veelal op het probleem en minder op de oplossing. Als voorbeeld noemt Roeden de verdwaalde automobilist die de weg vraagt aan een voorbijganger, waarop deze een spervuur aan vragen afvuurt. “Hoe lang bent u de weg al kwijt’ Gebeurt dat vaker’ Komt dwalen veel voor in uw familie'” Oplossingsgericht werken gaat niet uit van probleemanalyse, maar focust op wat de client al goed doet. Door `meer te doen wat werkt door de client’ worden oplossingen gevonden die helpen om het doel te bereiken. Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn `zelfvertrouwen’, `vriendschap’, of `opgewektheid’.

Significant
Voor deze studie kreeg een groep clienten Oplossingsgerichte Therapie (OT) en een tweede groep de reguliere begeleiding. Voor de behandeling, direct erna en zes weken later werden ze middels vragenlijsten bevraagd over hun ervaren `kwaliteit van bestaan’. Via meerpuntsschalen met afbeeldingen beantwoordden ze vragen over hun leefsituatie, waaruit de mate van psychologisch en sociaal functioneren, maar ook veerkracht en het bereiken van doelen werden afgeleid. “Het bleek dat clienten met OT significant beter scoorden op al deze onderdelen dan degenen met reguliere begeleiding”, aldus Roeden. “Dat maakt deze studie zeer praktijkrelevant. Door de strategieen die ze zelf al hebben te versterken verbetert niet alleen volgens henzelf, maar ook volgens hun begeleiders de situatie aanzienlijk.”

Coachen
“Voor OT is het belangrijk dat je een dialoog kunt voeren met de client, dus een verstandelijke leeftijd van vijf tot zes jaar is minimaal”, aldus de promovendus. Bij mensen met ernstige verstandelijke beperkingen, die niet het vermogen hebben om een gesprek te voeren is Oplossingsgericht Coachen (OC) een alternatief. OC van teams verbeterde de begeleidingsstijl en de kwaliteit van de relatie met de clienten.

Titel: Oplossingsgerichte therapie werkt beter
Publicatiedatum: 17-12-2012
Bron: UM
Auteur: SdC

Solution-Focused Brief Therapy
John Roeden is een van de pioniers die zich sinds 2007 inzet voor de verdere introductie van deze `Solution-Focused Brief Therapy’ in de Nederlandse verstandelijk gehandicaptenzorg. Hij geeft postacademisch onderwijs, workshops en schrijft toegankelijke boeken voor professionals. Dit
promotieonderzoek werd uitgevoerd in de Baalderborg Groep, een instelling voor zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen en ouderen in Overijssel.
Het onderzoek werd begeleid door prof. dr. L. Curfs en dr. M. Maaskant van het Gouverneur Kremers Centrum, van het Maastricht UMC+ / UM, een kenniscentrum voor onderzoek naar de zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen. (perbericht Universiteit Maastricht)

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen