UMCG onderzoekt of sensor-pen vroegtijdig Parkinson kan aantonen

Array

Het UMCG test een sensor-pen om de diagnose Parkinson vroegtijdig te kunnen stellen. Deze pen is ontwikkeld in het Europese onderzoeksprogramma ‘Diagnosing Parkinson’s disease’. Met de sensor-pen zijn schrijfbewegingen te analyseren. Hiermee worden veranderingen in de samenwerking tussen het zenuwstelsel en de spieren voor de fijne motoriek onderzocht. Dit biedt aanwijzingen of iemand een vroeg stadium van Parkinson heeft. Deze uitkomsten kunnen er toe leiden patienten sneller door te verwijzen naar een neuroloog.

De ziekte van Parkinson is in de beginfase van de ziekte moeilijk vast te stellen en de diagnose wordt meestal pas 5 tot 10 jaar na het ontstaan van de ziekte gesteld. Op het moment van diagnose zijn belangrijke hersenfuncties al verslechterd. Een van de vroeg merkbare kenmerken van de ziekte is het verslechteren van de motoriek.

Sensor-pen
De sensor-pen kan meten hoe iemand schrijft of voorgetekende figuren natekent. Bij de ziekte van Parkinson is sprake van trilbewegingen, stijfheid en traagheid. De trilbewegingen zijn vast te stellen tijdens de schrijftest met de sensor-pen en de traagheid waarmee iemand schrijft, wordt weerspiegeld in de duur van de schrijftestjes. De stijfheid heeft invloed op de afstemming van de spieren; deze is via elektroden op de huid meetbaar. Door al deze gegevens te combineren, proberen de onderzoekers de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium vast te stellen.

Voordelen
Hoe eerder de diagnose Parkinson is te stellen, des te beter het is. De mogelijke voordelen van deze sensor-pen zijn legio: er is een snellere diagnose mogelijk, de test is relatief eenvoudig uit te voeren, de sensor-pen is minder duur dan het maken van scans en door de eerdere diagnose kan de behandeling eerder starten. Hierdoor kunnen zorgkosten bespaard worden en is de kwaliteit van leven voor de patient te verbeteren.

Het onderzoek naar de werking van de sensor-pen staat in het UMCG onder leiding van hoogleraar Klinische Neuroengineering, Natasha Maurits. Initiator van de studie is het Engelse bedrijf Manus Neurodynamica. In Europa zijn verder drie onderzoeksinstellingen en vier bedrijven betrokken bij het onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek zijn over twee jaar te verwachten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen