Consument moet verzekering kiezen zonder informatie zorgaanbieders

Gecontracteerde zorgaanbieders 2013 bij veel verzekeraars nog niet bekend
Bij een groot deel van de zorgverzekeraars is nog niet volledig bekend welke zorgverleners in 2013 zijn aangesloten, dit blijkt uit een inventarisatie. Dat nog niet alle gecontracteerde aanbieders bekend zijn, zorgt ervoor dat consumenten geen goede keuze kunnen maken, terwijl ze nog maar twee weken hebben om hun huidige verzekering op te zeggen als ze willen overstappen.

Veel verzekeraars werken met gecontracteerde zorgaanbieders. Als de consument kiest voor deze aanbieders, krijgt deze een uitgebreidere vergoeding dan bij niet-gecontracteerde aanbieders. Er zijn ook zorgverzekeringen waarbij de verzekerde uitsluitend een vergoeding krijgt als hij voor een gecontracteerde aanbieders kiest, de zogenoemde naturapolissen.

Als je overweegt over te stappen naar een naturaverzekering, is het erg belangrijk goed te controleren of bijvoorbeeld de huisarts, fysiotherapeut of het ziekenhuis van jouw keuze is aangesloten. Dit kan via de zorgzoeker op de website van je verzekeraar. Nu echter nog niet alles bekend is voor 2013, kun je deze afweging niet goed maken en blijft kiezen voor een naturaverzekering een gok. Je moet dan maar afwachten of jouw arts volgend jaar ook is aangesloten.

Bij het grootste deel van de zorgverzekeraars staan voor huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen alleen contracten tot en met 2012 vermeld. Voor nagenoeg alle grote spelers, zoals VGZ, Menzis, CZ en Achmea geldt dat nog niet alle gecontracteerde aanbieders bekend zijn.

VGZ laat weten inmiddels nog eens goed naar de overzichten van haar verzekeraars te hebben gekeken en dat waar nu contractdata voor 2012 staan door consumenten gewoon 2013 kan worden gelezen.

Langdurig onderhandelingsproces
Dat het zorgverzekeraars niet lukt om in de overstapperiode al een complete lijst van gecontracteerde aanbieders te presenteren, komt volgens Achmea-woordvoerder, Christine Rompa, doordat er onderhandeld moet worden met wel duizenden aanbieders. “Deze onderhandelingen verlopen niet met elke aanbieder even snel”, stelt Rompa. “Maar we streven er wel naar de contracten steeds sneller rond te krijgen. Zodat we in de overstapperiode compleet kunnen zijn.”

Honderd procent compleet zijn in de overstapperiode zal waarschijnlijk nooit lukken, vult Eno-woordvoerder Nynke Wiersma aan. We streven het natuurlijk wel na, maar er zijn zoveel partijen die het onderhandelingsproces beïnvloeden dat het lastig blijft. Naast de verzekeraars en zorgaanbieders, spelen bijvoorbeeld ook overheidsmaatregelen een rol. Zo werden dit jaar pas vrij laat de tandartstarieven voor het komend jaar bekendgemaakt. Als er zo’n besluit wordt genomen, moeten we weer opnieuw gaan onderhandelen, waardoor het proces langer gaat duren.” Eno is de moederorganisatie van verzekeraars Salland en Energiek.

Wil je overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, maar is nog niet duidelijk of de zorgaanbieders van jouw keuze is aangesloten, neem dan altijd contact op met die verzekeraar. De verzekeraar kan je dan vertellen hoe het staat met de onderhandelingen en of er een intentie is dat de aanbieder van je keuze wordt aangesloten. Daarnaast geldt voor afspraken, zoals operaties of fysiotherapiebehandelingen, die al gemaakt zijn in 2012 dat deze door de nieuwe verzekeraar in veel gevallen gewoon worden gerespecteerd. Het is echter wel verstandig om ook hierover contact op te nemen met de verzekeraar voor je besluit over te stappen.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen