Guusje ter Horst nieuwe voorzitter Long Alliantie Nederland

Dr. Guusje ter Horst is benoemd als nieuwe voorzitter van de Long alliantie Nederland (LAN). De leden van de Long Alliantie Nederland zijn zeer verheugd dat Guusje ter Horst voorzitter is geworden en zich wil inzetten voor de een miljoen mensen met een chronische longziekte in Nederland.

Guusje ter Horst is vanaf 2011 lid van de Eerste Kamer en was van 2007 tot 2010 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarvoor was zij onder meer burgemeester van Nijmegen. Ook in de gezondheidszorg heeft Guusje ter Horst diverse functies bekleed, zoals wethouder zorg in Amsterdam, voorzitter van ZonMW, lid van de Raad van Toezicht van het Trimbos Instituut. Voorts werkte zij als klinisch psycholoog bij de faculteit Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam. Zij is een ervaren bestuurder die uiteenlopende publieke functies op bekwame wijze heeft vervuld.

Guusje ter Horst volgt prof. dr. Reinout van Schilfgaarde op als voorzitter van de LAN. Van Schilfgaarde was voorzitter van de LAN vanaf 2008 en was statutair niet meer herbenoembaar. De LAN dankt Reinout van Schilfgaarde voor alles dat hij heeft gedaan en betekent voor de LAN en de een miljoen mensen met een chronische longziekte in Nederland.

De Long Alliantie Nederland (opgericht in 2008) is de federatieve vereniging op het gebied van preventie en zorg voor mensen met chronische longziekten. Bij de LAN zijn 35 lidorganisaties aangesloten: patientenverenigingen, beroeps- en brancheverenigingen, zorgverzekeraars, bedrijven, kennisorganisaties en fondsen. Samenwerking binnen de LAN zorgt voor synergie. De LAN heeft onder meer de Zorgstandaarden en richtlijnen op het gebied van COPD en Astma uitgebracht. De LAN wil de komende jaren het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten uitvoeren dat moet zorgen voor betere preventie en zorg voor longpatienten, meer doelmatigheid en meer arbeidsparticipatie van longpatienten zodat de longzorg betaalbaar blijft.

Guusje ter Horst en de Long Alliantie Nederland zijn tot elkaar gekomen dankzij de werving en search van bureau Leeuwendaal.

bron: APS
Nieuwsbank